SEIERHERRE: Newt Gingrich jublet på valgvaken etter brakseieren i Sør-Carolina sammen med kona Callista og barnebarnet. Foto: Johannes Worsøe Berg
SEIERHERRE: Newt Gingrich jublet på valgvaken etter brakseieren i Sør-Carolina sammen med kona Callista og barnebarnet. Foto: Johannes Worsøe BergVis mer

Sprettet sjampanjen for Newt Gingrich i natt

Ny smell for storfavoritten Mitt Romney i det republikanske nominasjonsvalget i Sør-Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COLUMBIA (Dagbladet): Umiddelbart etter at valglokalene stengte klokka 19 lokal tid, erklærte flere medier, blant annet Associated Press, at Gingrich hadde slått Romney i delstaten.

Sør-Carolina bruker nemlig elektroniske stemmemaskiner. Dermed går opptellingen raskt.

Gingrich endte med rundt 40 prosent av stemmene, mens Romney bare klarte å kapre rundt 27 prosent. Rick Santorum fikk 18 prosent, mens Ron Paul fikk 13 prosent.

Resultatet er et dramatisk nederlag for Romney, og blåser ny spenning inn i valgkampen som mange har antatt at Romney raskt ville avgjøre til sin fordel.

Nå får Gingrich et sterkt utgangspunkt for å gi Romney hard kamp om nominasjonen.

Takket Dagbladet På valgvaken hans på et Hilton-hotell i Columbia, hvor Dagbladet er til stede, sprettet de dresskledde republikanerne raskt sjampanjen da Gingrich ble utropt til vinner.

Hotellet var pyntet med røde og blå ballonger, og jubelen steg til vers blant hans støttespillere. For Gingrich, som er fra nabostaten Georgia, er Sør-Carolina hjemmebane, og resultatet her ble regnet som et være eller ikke være for Gingrichs videre valgkamp.

- Newt the Man, Newt the Man, Newt the Man, jublet tilhengerne.

Lufta ble tung i den trange og overfylte konferansesalen hvor tilhengerne ventet på Gingrichs seierstale. Så kom den tidligere speakeren i kongressen på talerstolen med kona Callista ved sin side.

-  Tusen takk til alle i S
ør-Carolina som ville være med oss på forandring av Washington. Jeg opplever det med dyp ydmykhet at vi har så mange folk i ryggen. Tenk på hvor radikal Obama kan bli hvis han vinner sin andre periode, sier Gingrich etter valgseieren.  

På vei ut kommer Callista forbi Dagbladets utsendte.

- Takk for støtten, sier hun og smiler før hun griper fatt i neste hånd.

Nå er alt snudd fullstendig på hodet i forhold til målingene for bare få dager siden hvor Romney hadde en behagelig ledelse på 10 prosentpoeng. Romney vant også en forventet og solid seier i New Hampshire, som er hans hjemmebane. Gingrich er svært nå selvsikker.  

- Vi beveger oss nå til Florida og videre. Jeg tror at jeg vil bli nominert med deres støtte, sier Gingrich

Skuffet Romney Romney kom raskt på scenen sammen med kona Ann da nederlaget var et faktum. Han forsøkte å skjule skuffelsen.

- Tusen takk for all hjelp. Jeg vil gratulere speaker Gingrich. Dette er en tøff kamp fordi det er så mye å kjempe for, sa Romney til sine tilhengere som tappert forsøkte å juble.  

Romney hadde håpet å gjøre det så bra i Sør-Carolina at de ande kandidatene rett og slett ga opp. Nå fortsetter valgkampen for fullt i neste delstat.  

- I morgen drar vi til Florida. Det er en stat som har lidd tungt under politikken til president Barack Obama, sa Romney.

Press mot Santorum - Tre stater, tre vinnere. For et fantastisk land, sa Rick Santorum på sin valgvake.  

TAPEREN: Storfavoritt Mitt Romney gikk på en smell i det republikanske nominasjonsvalget i Sør-Carolina. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
TAPEREN: Storfavoritt Mitt Romney gikk på en smell i det republikanske nominasjonsvalget i Sør-Carolina. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand Vis mer

Han viser dermed ingen tegn til å ville trekke seg fra nominasjonskampen selv om presset mot ham øker.  

Konservative velgere er nemlig splittet mellom Santorum og Gingrich. Trekker Santorum seg, vil hans velger sannsynligvis slutte opp om Gingrich i kampen mot Romney.  

- Santorum må vurdere å trekke seg. Jeg er en stor fan av ham. Jeg er en av hans venner. Jeg har donert penger til ham over mange, mange år, men han kan gjøre mer for den konservative bevegelsen ved å konsolidere velgerne, sier David Bossie, sjef for politiske handlingskomiteen (PAC) Citizens United til Politico.  

Kommentatorene mener det er flere årsaker til Gingrichs opptur og Romneys nedtur denne uka.  

Utblåsning Blant annet trakk Texas-guvernør Rick Perry seg torsdag fra presidentkampen. De fleste av de svært konservative velgerne til Perry ser ut til å ha sluttet opp om konservative Gingrich.  

I tillegg leverte Gingrich en voldsom utblåsning mot mediene i en CNN-debatt torsdag.    

Utblåsningen kom etter at ABC News intervjuet hans ekskone, Marianne Gingrich, som hevdet at den tidligere speakeren i Representantenes hus hadde spurt om å få ha et åpent forhold. Gingrich var utro mot Marianne i seks år med Callista, som er hans nåværende og tredje kone. Fra før er det også kjent at Gingrich var utro mot sin første kone med Marianne Gingrich og forlot sin første kone mens hun var dødssyk i kreft.  

Da programlederen i debatten spurte om hans kommentar til intervjuet med ekskona, eksploderte Gingrich i et voldsomt utfall mot nyhetsmediene.  

- Det er alltid effektivt for en republikansk kandidat å angripe mediene, sier den erfarne republikanske strategen, Karl Rove, til Fox News.   - Det er ikke det at jeg er en så god debattant. Jeg artikulerer bare synspunkter som står sterkt i Amerika. Vi vil ikke la oss styre av eliten i New York og Washington, sier Gingrich.

Dårlig uke Hele denne uka har vært en eneste lang nedtur for Romney. En fintelling viste at han likevel ikke hadde vunnet nominasjonskampen i Iowa. I stedet for en knapp seier over Santorum med åtte stemmer, tapte han med 34 stemmer. I tillegg fikk han mye trøbbel med å forsvare at han ikke vil offentliggjøre skatteoppgjøret sitt.  

Romney, som er god for anslagsvis 250 millioner dollar (om lag 1,5 milliarder kroner), ga etter for litt av presset og avslørte at han bare betaler rundt 15 prosent. Det forsterket bare inntrykket av at han er en privilegert riking som har levd hele sitt liv fjernt fra vanlige folks bekymringer.  

Skeptiske Flere ganger har Romney slitt og havnet i pinlige situasjoner når han er blitt presset til å snakke om rikdommen sin.  

Romney har den st
ørste og sterkeste valgkamporganisasjonen, men sliter likevel tungt med å skape folkelig entusiasme.  

Mange kristenkonservative velgere er dessuten skeptiske til at Romney er mormoner og at han tidligere har støttet homofiles rettigheter, selvbestemt abort og innført offentlig finansierte helsetjenester som guvernør i liberale Massachusetts.  

Allerede i juni i fjor ble Gingrich kampanje omtalt som ferdig da store deler av staben hans sluttet etter et oppvaskmøte.  

Etter flere sterke debattopptredener, klarte han å ta ledelsen i nominasjonskampen i begynnelsen av desember. Så satte Romneys støttespillere inn et voldsomt angrep med negative reklamer mot Gingrich. Dermed raste populariteten. Nå er han oppe igjen.  

Valgresultatet er ogs
å trolig godt nytt for president Barack Obama fordi det betyr at de republikanske kandidatene vil fortsette å angripe hverandre.

JUBELBRUS: Newt Gingrichs tilhengere jublet på valgvaken i Columbia i Sør-Carolina. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet
JUBELBRUS: Newt Gingrichs tilhengere jublet på valgvaken i Columbia i Sør-Carolina. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet Vis mer