Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprik i norske våpeneksport-tall

Norge har eksportert våpen og ammunisjon for 600 millioner kroner mer enn det regjeringen har orientert Stortinget om, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Institutt for Fredsforskning (PRIO) mener det er stort sprik mellom regjeringens offisielle tall og Statistisk sentralbyrås eksportstatistikk. Blant annet er tre utførsler av våpen og våpentilbehør til Israel ikke nevnt med ett ord i stortingsmeldingen, skriver Nationen.

Ifølge PRIO viser SSB-tallene at det i fjor ble solgt våpen, våpendeler og ammunisjon for 1,4 milliarder kroner, vel 600 millioner kroner mer enn det Utenriksdepartementet har orientert Stortinget om. Det ble også foretatt tre utførsler av våpen til Israel. Ifølge norske eksportregler er det ikke tillatt å utføre våpen og ammunisjon til områder der det er krig, krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig.

PRIO har bedt Utenriksdepartementet om svar på hvorfor utførselen til Israel ikke er oppgitt. Ifølge departementet dreier de seg om retur av våpen benyttet under øvelser i Norge. Svaret gir derimot ikke informasjon om samtlige tre eksporter handlet om slik retur, eller om våpnene tidligere er blitt importert fra Israel.

Stedfortredende direktør ved PRIO, Hilde Henriksen Waage, mener norsk eksport av våpen og forsvarsmateriell er et lite ryddig felt.

- Vi påpeker at det finnes ulike tall, trolig forskjellige kriterier for å kategorisere våpen på, og at informasjonen fra regjeringen ikke stemmer med det som finnes i andre offentlige databaser, tilføyer hun. Men vi vet ikke hvorfor tallene er forskjellige. Det er det vi ønsker å få svar på, slutter hun.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik sier at spriket har en naturlig forklaring, blant annet ved at de ulike etatene opererer med forskjellige produktkategorier.

(NTB)