Spriker om sprit

Finansminister Per-Kristian Foss (H) sier at spritavgiftene skal ned. Landbruksminister Lars Sponheim (V) vil frede de samme avgiftene. Statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) vil ikke love noen ting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dag i Samarbeidsregjeringens liv:

Tirsdag 13. august 00.07. Aftenposten Interaktiv legger ut et intervju med landbruksminister Lars Sponheim. Der sier Ventsre-lederen fast at «det er ikke denne regjeringens politikk å gjøre noe med skatte- og avgiftsgrunnlaget for alkohol». uttalelsen vekker oppsikt i Arbeiderpartiet og i Handelsnæringens Serviceorganisasjon.

Samme dag kl. 14.44. Statsminister Kjell Magne Bondevik sier til Nettavisen han ikke har noe problem med landbruksministerens uttalelser, men påpeker at Sponheim uttalte seg som Venstre-leder. Noe løfte om lavere alkoholavgifter vil ikke Bondevik gi. - Vi har ikke noen spesielle forpliktelser i Sem-erklæringen utover at vi skal redusere grensehandelen, sier Bondevik.

Kl. 15.35. Bare tre kvarter senere er et nytt regjeringsmedlem på banen i Nettavisen. - I Sem-erklæringen står det at vi skal redusere særavgiftene på grensehandelsutsatte varer. Det innebærer også alkohol, sier politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen på vegne av finansministeren Per-Kristian Foss.

Sponheim velger nå å moderere sine uttalelser.

- Jeg sa at å gjøre et jafs for å komme ned på svensk nivå ikke er regjeringens politikk. Det betyr ikke at regjeringen ikke kan justere avgiftene, sier Sponheim.

Men noen lovnader om billigere sprit vil han ikke gi.

- Det er en prioriteringssak mot andre gode budsjetthensyn. Det får vi se hva regjeringen har rom til, sier Sponheim.

Forvirret? Kanskje også etter neste episode av Samarbeidsregjeringen.