Spriket om Forsvaret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stortinget klarte ikke å samle seg om et felles opplegg for en ny forsvarsstruktur, slik regjeringens målsetting var. Regjeringen led nederlag i vesentlige spørsmål, og flertallet vedtok en struktur som både er større og dyrere enn regjeringen ønsket. Men flertallet kunne ikke bli enige seg imellom om kostnadene. Derfor blir det nå opp til Stortinget hvert år å fastsette rammene for forsvarsbevilgningene.
  • Forsvarsminister Bjørn Tore Godal sa i går at regjeringen ville løfte forsvarspolitikken ut av partipolitikken. Det klarte den ikke. Mye av skylda må regjeringen selv ta. For å få til et bredt politisk forlik burde regjeringen ha tatt forhåndskontakt med partiene i et forsøk på å legge fram et omforent opplegg for Stortinget. Når det ikke ble gjort, og bråket startet, burde regjeringen engasjert seg langt sterkere for å finne en løsning. Det ville vært naturlig om statsministeren selv kom på banen sammen med de parlamentariske lederne i en slik sak. I stedet ble den en kasteball blant forsvarskomiteens fotsoldater. Da har regjeringen fått som fortjent.
  • Da er det heller ikke underlig at partiene markerte seg overfor velgerne. Attpåtil er det valgår. Derfor har vi fått tragikomiske dragkamper om plassering av leirer, kystfort og kommandoposter. Sysselsettingen på skipsverftet i Mandal er blitt en forsvarspolitisk oppgave. Selv militærmusikken ble viktig for forsvaret av fedrelandet. Med slike perspektiver er det ikke underlig at regjeringen ble valset ned av partipolitikkens markører.
  • Som vanlig vil høyrepartiene bevilge aller mest penger til Forsvaret. Med hjelp av oljepenger har ikke Carl I. Hagen problemer med å finne dekning for alle milliardene. Men Jan Petersen får alvorlige problemer hvis han får den regjeringsmakten Høyre synes å ha tatt på forskudd. Skolen skal også ha sitt, og skattebetalerne pumpes ørene fulle av løfter. Petersen bør ta med seg en enkel lommekalkulator til hytta si på Hvaler i sommer.