INTIMT: 15. desember har opptak fra Bruce Springsteens intimkonserter fra Walter Kerr-teateret i New York premiere på Netlix. Før premieren snakker «The Boss» ut om Donald Trump. Video: Netflix Vis mer

Bruce Springsteen om Donald Trump

Springsteen frykter «dypt skadet Trump»: - Jeg ser ingen som kan slå ham

Bruce Springsteen kommer med nådeløs dom over presidenten, men ser ingen demokratiske kandidater som han tror kan vinne presidentvalget i 2020.

Sjefen sjøl, den høyt elskede artisten Bruce Springsteen, har aldri lagt skjul på sin støtte til Det demokratiske partiet i USA.

69-åringen drev aktiv valgkamp for Barack Obama. Da Hillary Clinton stilte til valg i 2016 dukket han bare opp på kandidatens stjernespekkede show kvelden før valget sammen med blant annet Obama-paret og Jon Bon Jovi.

Men nå er det tydelig at han er bekymret.

- Farlig og dypt skadet

I forkant av premieren på Netflix-spesialen «Springsteen on Broadway», som viser opptak fra intimkonsertene hans på Walter Kerr-teateret, snakker han meget åpenhjertig om hva han mener om USAs president Donald Trump.

I et intervju med Esquire i forrige uke kaller Springsteen Donald Trump (72) for både «farlig» og «dypt skadet inn i kjernen».

- Han har ingen interesse i å forene landet. Han har faktisk interesse av å gjøre det motsatte ved å splitte oss, noe han nærmest gjør daglig. Det er, etter min mening, en forbrytelse mot menneskeheten, sier Springsteen i magasinintervjuet.

Samtidig ser han ikke for lyst på framtida for sitt egne demokratiske parti. I et intervju med The Sunday Times går «Born To Run»-artisten langt i å antyde at han tror Donald Trump blir sittende som president fram til 2025. Trump vant som kjent valget i november 2016 og ble innsatt i januar 2017.

- Ingen kan slå Trump

I 2020 kan han bli gjenvalgt for fire nye år.

- Jeg ser ingen kan slå Trump, for øyeblikket. Du trenger noen som kan snakke det samme språket som Trump, og Demokratene har ikke en åpenbar presidentkandidat, sier han.

BEKYMRET: Bruce Springsteen stilte opp for Hillary Clinton under en stjernespekket konsert i Philadelphia kvelden før valget i 2016. Det gikk ikke veien for Clinton og Demokratene. Det frykter Springsteen skal skje igjen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Bruce Springsteen stilte opp for Hillary Clinton under en stjernespekket konsert i Philadelphia kvelden før valget i 2016. Det gikk ikke veien for Clinton og Demokratene. Det frykter Springsteen skal skje igjen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

«Born In The USA»-artisten er kjent for sin sterke appell blant amerikanske arbeidsfolk, mange av dem tradisjonelt demokratiske velgere. Det er en stor gruppe av disse velgerne Trump klarte å kapre i 2016 og som Springsteen frykter han skal bevare.

Springsteen er åpen om at han er skuffet over at Demokratene ikke klarte å mobilisere enda mer under mellomvalget i november, der partiet klarte å ta tilbake flertallet i Representantenes hus for første gang på ti år.

- Jeg skulle gjerne sett en mer markant avvisning av Trump de siste to åra. Landet vårt er veldig splittet akkurat nå. Det er en vanskelig tid her i USA, sier artisten.

- DET GÅR I FAMILIEN: Bruce Springsteen snakker om sin psykiske helse på Skavlan. Video: NRK Vis mer

- Normalt favoritt

Men hvordan står det egentlig til i det politiske USA i forkant av det historiske presidentvalget i USA?

Vi spurte postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, om han er enig med Springsteens analyse.

- En sittende president er normalt favoritt til gjenvalg, spesielt når økonomien går så bra som nå. Partier får normalt to perioder i Det hvite hus – bare Demokratene i 1980 har ikke fått det i etterkrigstid. Men da var økonomien i krise, sier han til Dagbladet.

Donald Trumps valgkamp er allerede godt i gang, selv om Russland-etterforskningen henger som en mørk skygge over hans politiske liv. Trolig er det bare svært alvorlige avsløringer i denne saken - som rammer Trump direkte - som kan stoppe ham fra å stille i presidentvalget.

- Overlegen ressurs

De avsløringene har foreløpig ikke kommet, og for demokratenes del har de ikke engang en opplagt kandidat.

- Trump har også en overlegen valgkampressurs: presidentembetet, med all dets aura. Som president dominerer han amerikansk politikk og mediedekningen. Han er et kjent navn, og alle presidenter kan vise til en del resultater etter fire år, sier Mjelde.

- Springsteens kommentar om kommunikasjonsevner er viktig. Med unntak av Bush Sr., har alle presidentene siden Reagan vært glimrende kommunikatorer. Reagan og Obama var dyktige talere, mens Clinton og Bush Jr. var effektive i mindre forsamlinger.

Peker på Biden (76)

- Er det noen som kan utfordre Trump?

- Jeg ser Joe Biden som den sterkeste. Han har en visepresidents aura og status. Han er moderat, folkelig og karismatisk. Han er kunnskapsrik, men kan også preike litt drit når det passer seg. Han kan gi Trump reell konkurranse om arbeidsklassevelgerne i vippestatene i Midtvesten, hvor valget avgjøres. Det er Biden Trump frykter mest, mener Mjelde.

Samtidig sørget også Demokratene under mellomvalget for å stemme fram tidenes mest mangfoldige kongress, med både kvinner og minoriteter. Joe Biden (76) er ikke den mest åpenbare kandidaten i så måte.

-Jeg vet likevel ikke om en hvit mann kan vinne nominasjonen i Det demokratiske partiet i dag. Det er et sug i partiet etter å få fram kvinner og minoritetskandidater, forståelig nok, sier Mjelde.

- Arbeiderklassen spesielt viktige

- Elizabeth Warren forbereder seg også svært grundig. Hun har bygget nettverk i partiet over hele landet. Akkurat slik Kennedy gjorde i 1960. Men jeg tror hun er for radikal, og vil slite i den politisk moderate og kritisk viktige Midtvesten. Spesielt blant menn med lavere utdanning.

- Hvor viktig er det for demokratene å vinne fram blant arbeidsfolk?

- Ingen velgergruppe er isolert sett avgjørende. Man må bygge en koalisjon av ulike velgergrupper for å vinne. Og redusert appell blant en type velgere kan kompenseres gjennom økt appell til en annen gruppe. Når det er sagt, er arbeiderklassevelgere en spesielt viktig gruppe i vippestatene i Midtvesten, sier postdoktoren.