Springvann like sunt som kjøpevann

Salget av vann på flasker har eksplodert de tre siste åra. Tester Dagbladet har fått utført, viser at vannet du får fra springen ofte er like godt som flaskevannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets sommer var preget av sol og rekordvarme over hele landet. I større grad enn tidligere kjøpte vi vann uten kullsyre som tørsteslokker. I løpet av sommermånedene økte salget av Imsdal kildevann med 80 prosent.

Men hvordan er kvaliteten på kjøpevannet sammenliknet med vannet vi får fra i springen?

Små forskjeller

Dagbladet ba Næringsmiddeltilsynet i Oslo foreta en kjemisk analyse av Imsdal kildevann, Olden naturlige mineralvann og Hakon kildevann.

  I tillegg ble vanlig kranvann, tappet fra Maridalsvannet i Oslo, analysert. Resultatene viser at det er små forskjeller mellom det vannet du kjøper i butikken og det vannet du får i springen.

- Folk som bor i storbyer som Oslo har ingen grunn til å kjøpe vann på flaske. Vannet du får fra springen, er av like god kvalitet som det vannet du kjøper, sier sjefkjemiker i Næringsmiddeltilsynet i Oslo, Sverre H. Omang.

Storbyfenomen

Hovedtyngden av flaskevann selges i storbyer. Men ifølge Folkehelsas store undersøkelse om vannkvaliteten i Norge, som ble offentliggjort for et par uker siden, er det nettopp er her det beste vannet er.

  - Folk som har kranvann med for eksempel høyt bakterieinnhold og vond smak, kjøper ikke vann i butikken. Det gjør derimot folk som bor i storbyer med tilfredsstillende vannkvalitet, sier seksjonsleder Truls Krogh ved Statens institutt for folkehelsa.

Ingen sammenheng

- Det er ingen klar sammenheng mellom vannkvalitet og salget av vårt vann, sier assisterende produktsjef i Ringnes A/S, Camilla Beck.

  Bryggeriet eier Imsdal kildevann, som står for omkring 78 prosent av alt flaskevannsalg i Norge.

  Beck forklarer denne tilsynelatende motsetningen som et trendstyrt fenomen:

  - Vi lever i en tid der sunnhet er «inn». Folk er opptatt av helsa si, og derfor foretrekker mange å kjøpe vann framfor light-brus. Denne trenden viser seg også i andre europeiske land, sier Beck.

Millionindustri

Vann har vist seg å være millionindustri for bryggeriene. Utsalgsprisen for en og en halv liter med flaskevann ligger på omkring ni kroner hos de billigste dagligvarekjedene.

  Ifølge Nielsen Norge AS, som lager markedsanalyser, har nordmenn kjøpt 4,7 millioner liter flaskevann det siste året. Dette er en økning på omkring en million liter fra året før. Konsulent Ketil S. Kalager hos Nielsen Norge karakteriserer denne utviklingen som eksplosiv.

  Rignes' egne reelle salgstall er derimot betraktelig høyere. Bryggeriet anslår den totale omsetningen av flaskevann i 1997 til å bli omkring åtte millioner solgte liter.

Uten klor

Men hvorfor skal vi bruke penger på butikkvann når de fleste av oss har fullgodt vann i springen?

- Selv om Næringsmiddeltilsynets analyser viser at det ikke er store forskjeller på Oslo-vann og kjøpevann, tror jeg folk vil kjenne forskjell på smaken, svarer Camilla Beck i Rignes A/S.

  - Vårt vann er et naturprodukt. Det er ikke har blitt renset med klor eller fraktet gjennom kilometerlange rør før det når forbrukeren. Derfor blir smaken friskere, mener Beck.

BETALER MER: Marit Bjerkely, Oslo ... da kommunen ba oss koke vannet før vi drakk det, begynte jeg å kjøpe vann ...