RISIKERER FENGSEL: Clare Bronfman risikerer fengsel for å ha ha hjulpet en person uten oppholdstillatelse til USA. Foto: Mark Lennihan / AP
RISIKERER FENGSEL: Clare Bronfman risikerer fengsel for å ha ha hjulpet en person uten oppholdstillatelse til USA. Foto: Mark Lennihan / AP Vis mer

Sprit-milliardæren innrømmer sexkult-kriminalitet

Seagram-arvingen sa seg skyldig i å ha gjort kriminelle handlinger for organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arvingen til Seagram-imperiet, Clare Bronfman, sa seg fredag skyldig i å ha deltatt i kriminelle aktiviteter i forbindelse med den påståtte sexkulten Nxivm. Det skriver blant annet CNN.

Seagram var et av de største alkoholselskapene i verden før det ble splittet i 2002.

Etterforskerne hevder at Nxivm er en pyramideorganisasjon som har rekruttert Hollywood-stjerner, holdt kvinner som sexslaver og tvunget dem til å brennmerke seg selv med kultleder Keith Ranieres initialer.

Bronfman har under rettssaken nektet for at kvinner ble holdt som sexslaver.

- Jeg sviktet

Ifølge det amerikanske justisdepartementet satt Bronfman i sexkultens styre. Den 40 år gamle arvingen risikerer nå mellom 21 og 27 måneder i fengsel for å ha hjulpet en person uten oppholdstillatelse til USA, og for kredittkortforfalskning.

Hun er også tiltalt for id-tyveri. Ifølge justisdepartementet skal hun og Kathy Russel, som også skal ha vært delaktig i sexkulten, ha stjålet e-post-brukernavn- og passord til folk de anså som fiender for å overvåke dem.

- Jeg ble gitt en stor gave av min far og bestefar. Med den gaven kommer et privilegium og enda viktigere et stort ansvar. Den kommer ikke med evnen til å bryte loven, men ansvaret for å opprettholde den. Jeg sviktet i mitt ansvar. Jeg sviktet i å følge loven som er satt av dette landet, og for det angrer jeg bittert, sa hun i retten, ifølge CNN.

Søstrene

Ifølge Vanity Fair skal også søsteren, Sara Bronfman, ha vært en del av den omstridte sexkulten.

De to er døtrene til milliardærfilantropen og den tidligere Seagram-formannen Edgar Bronfman Senior.

I 2009 var døtrene i søkelyset da de hevdet å ha mottatt et trusselbrev. I avhør hos politiet forklarte Clare Bronfman at utpressere ville at de to skulle betale 2,1 millioner dollar, ellers ville det bli lekket informasjon om søstrene.

Etterforskningen avdekket imidlertid at brevet ikke var adressert til søstrene, men til organisasjonen Nxivm, og ble skrevet av medlemmer som ønsket å melde seg ut.

Politidokumenter, som ble lekket til pressen i forbindelse med trusselsaken, viste at Seagram-søstrene hadde betalt 150 millioner dollar til Nxivm.

- Tror det er en kult

Vanity Fair skriver at Sara var den første av søstrene som ble medlem i Nxivm i 2002. Da framsto kulten som et selvhjelpsprogram. Det skal ha vært hun som oppfordret Clare til å bli medlem. Clare var på det tidspunktet 23 år og drev aktivt med ridning.

Ifølge reportasjen i Vanity Fair skal også faren, Edgar Bronfman, ha tatt et kurs hos kulten, men kuttet senere alle bånd til Nxivm.

I 2003 kom de første anklagene om at selvhjelpsprogrammet egentlig var noe helt annet. Forbes kunne da avsløre pyramideorganisasjonen.

- Jeg tror det er en kult, uttalte Edgar Bronfman til Forbes den gang.

Søsteren Sara har også blitt saksøkt i forbindelse med sexkult-saken, men det er uklart hvordan hun stiller seg til saken. Hun skal de siste åra ha hatt en betydelig mindre rolle i organisasjonen enn Clare.

- Meningsfullt

- Jeg pensjonerte meg fra en suksessfull karriere som rytter for å gjøre noe meningsfullt med livet mitt. Nxivm er det. Programmet hjelper. Jeg er glad, frisk og økonomisk mer suksessfull nå enn tidligere. Jeg hører stadig historier fra enkeltindivider som har fått bedre forhold til sine kjære med denne hjelpen, skrev Clare Bronfman på hjemmesiden sin for et år siden.

Videre skriver hun at det ikke har vært begått noen overgrep, og at undergruppen i kulten, som er anklaget for sextrafficking, derimot har beriket livene til medlemmene.

- Jeg finner ikke noe galt med at kvinner (eller menn for den saks skyld) tar et løfte til hverandre om lojalitet og vennskap for å føle seg trygge mens de presser tilbake frykten som holder dem igjen personlig og profesjonelt. Det er ikke opp til oss å dømme hvordan de, eller noen andre, velger å leve livene sine.

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Brennmerket

Det siste året er det blitt skrevet mye om den utskjelte kulten. En av kvinnene som har stått fram og fortalt om sine opplevelser med Nxivm, er den kanadiske skuespilleren Sarah Edmondson, som har spilt i blant annet «Psych» og «Edgemont».

Edmondson deltok på Nxivm-kurs i over et tiår sammen med sin ektemann Anthony Ames, før hun fikk tilbud om å delta i en hemmelig kvinneforening. I et intervju med ABC News har hun fortalt at hun ble kalt til et hus utenfor Albany i New York, hvor hun frivillig skulle la seg bli brennemerket i et slags innvielsesritual.

Hver av kvinnene ble lagt ned nakne og brent med et kauteriseringsverktøy, uten bedøvelse, ifølge Edmondson.

For et år siden ble det kjent at tidligere skuespiller Allison Mack (36), kanskje best kjent for sin rolle i tenåringsserien «Smallville», var tiltalt for menneskehandel i forbindelse med sexkulten. Hun sa seg nylig skyldig i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer