Spritdunker hos avdøde

Politiet i Moss tror to personer har mistet livet etter å ha drukket forgiftet sprit. En mann er siktet for å ha solgt dødsspriten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Moss frykter at to personer kan ha dødd etter å ha drukket forgiftet sprit.

- Det ble funnet like spritkanner hjemme hos de døde. De er sendt til obduksjon, men vi har ikke fått et endelig svar ennå, sier politiinspektør Jon Aga i Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

Den antatte hovedmannen ble i ettermiddag varetektsfengslet i 14 dager mistenkt for å ha solgt forgiftet sprit i Moss. Det har en strafferamme på 21 års fengsel.

Politiet har ikke fått melding om at flere personer er blitt syke etter helga. Flere personer har vært involvert i saken, men de er nå løslatt. Politiet vil ikke utelukke at flere blir pågrepet i denne saken, men regner det ikke som nært forestående.

Minst ni personer er blitt syke etter å ha drukket metanol i Mosse-distriktet. Obduksjonene vil vise om den også har kostet liv.

Den ene av de to døde mennene ble ifølge Moss Avis funnet 4. september i år, det vil si flere dager før politiet slo offentlig alarm om den livsfarlige spriten. Det andre mistenkelige dødsfallet ble oppdaget 9. eller 10. september.

Politiet utelukker ikke at de vil finne flere ofre.

På Svinesund har tollvesenet beslaglagt ytterligere et parti på 5.000 liter sprit. Spriten ble funnet torsdag i en buss kom fra Øst-Europa. 4.800 liter av de 5.000 literne viste seg å inneholde 12 prosent metanol, opplyser tolldirektør Marit Wiig til TV2.

Mandag ble en mann i slutten av 40-årene varetektsfengslet for to uker. Politiet mener han er hovedmannen, eller én av hovedmennene, bak smuglingen av forgiftet sprit fra Sverige til Norge. Han ble pågrepet sist torsdag og først siktet for ulovlig omsetning av sprit. Mandag ble siktelsen skjerpet til å gjelde omsetning av alkohol tilsatt giftstoff. Strafferammen for et slikt lovbrudd er fengsel i 21 år.

Siktedes advokat sier til Nettavisen at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Min klient trodde at han solgte ren sprit, og hadde ikke grunn til å tro at det ikke var ren vare. Han har spilt med åpne kort og gitt alle opplysninger i saken til politiet, sier advokat Even Rønvik.

Med to mulige dødsfall har metanolspritsaken tatt en ny og alvorlig vending. Likevel vil det være en overdrivelse å si at folk flest i Moss er redde, eller at de er mye mer opptatt av saken der enn andre steder i landet.

- Jeg tror ikke det. Men mange er nok nysgjerrige på hvem som har solgt spriten og hvem som er blitt rammet. Alle kjenner noen som kjenner noen, sier Morten Kvam, daglig leder ved restauranten Z-eriet i Moss til NTB.

Over en kopp kaffe sitter han mandag ettermiddag og prater med Lars Nordahl. Den forgiftede spriten blir først tema når NTB dukker opp. Nordahl har merket seg at galgenhumoren florerer.

- I helgen fikk jeg sikkert ti tekstmeldinger med tilbud om å kjøpe billig sprit - med førerhund og hvit stokk på kjøpet, sier han.

Så langt i saken har Østfold-politiet spilt med svært åpne kort, fordi de har ønsket å nå ut til flest mulig med informasjon om den forgiftede spriten. Etter at to dødsfall nå er trukket inn i saken, vil politiet holde kortene mye tettere til brystet av hensyn til etterforskningen.

- Nå har vi kommet så langt at vi har fått de viktigste opplysningene ut til folk. Nå vil vi konsentrere oss om den strafferettslige etterforskningen, sier Jon Aga til NTB.

Hittil er ni personer blitt alvorlig syke som følge av at de har drukket metanolspriten. Når obduksjonsrapportene om de mistenkelige dødsfallene foreligger om noen dager, vil vi få svaret på om spriten også har krevd to dødsofre.

Politiet i Moss har avhørt en person som skal ha vært involvert i distribusjon av den innsmuglede spriten. Han meldte seg selv til politiet søndag. Formodninger om at dette var en person som hadde tatt hånd om 1.800 liter stemmer ikke.

- Han var involvert i salg av noen hundre liter sprit, og er løslatt, sier politiinspektør Aga til NTB.

Så mye som 6.400 liter sprit skal ha kommet ulovlig over grensen fra Sverige. Hvor spriten er tappet på plastkanner, vil ikke Aga spekulere i. Og volumet varierer med hvem vi snakker med, sier han.

- Vi har fått tak i en god del av spritkannene, men fortsatt mangler vi oversikt over flere tusen liter, sier politiinspektør Aga til NTB.

<B>LIVSFARLIG: Selv små mengder med denne spriten kan føre til alvorlige skader og i verste fall døden.