Spriten er kommet!

KRISTIANSAND (Dagbladet): Tusenvis av liter drivende smuglersprit av fineste kvalitet har etter alt å dømme endt opp som solide juledrammer for privatpersoner i Vest-Agder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kystmiljøet går hardnakkede rykter om folk som har sikret seg både ei og to tønner spansk druesprit av fineste kvalitet.

Småbåttrafikken har økt påfallende de siste dagene. Også langs land er flere enn vanlig på rusletur i strandsonen.

Seksjonsleder Helge Breilid ved Agder tolldistrikt bekrefter overfor Dagbladet at man har fått inn håndfaste og detaljerte opplysninger om at sprittønner er gjemt unna.

Dagbladet kjenner til at det er snakk om at flere hektoliter er gjemt unna i vestlige deler av Vest-Agder.

Flere deponier

Hittil er 35 tønner à 200 liter havnet hos tollvesenet. De første tønnene dukket opp på Lista-landet for to uker siden. Seinere ble tønner plukket opp både ved Lindesnes og utenfor Flekkerøy ved Kristiansand.

Partiet er sannsynligvis enda større. Tollvesenet går ut fra at spriten stammer fra flere undervannsdeponier. Arbeidsteorien er at tønnene har slitt seg i de mange kraftige høststormene. Teorien støttes av det faktum at kyststrømmen går fra øst mot vest og at de første tønnene fløt opp lengst mot vest.

Tollvesenet tror sprittønnene stammer fra samme parti med 10000 liter sprit som for en måned siden ble funnet i en søkklastet lastebil på E39 i Rogaland.

Tre menn fra Arendal ble torsdag løslatt fordi politiet verken har klart å finne ut hvor spriten kommer fra eller hvor den skulle selges.

Stor trafikk

Både Kystvakten og tollvesenet patruljerer sørlandskysten i håp om å finne tønner før privatpersoner tar hånd om dem.

- Trass i drittværet har vi registrert at det er en del småbåter og ikke minst folk langs strendene og øyene som er ute og kikker. Mange synes det er både artig og spennende å se etter disse tønnene. Men det er ikke helt enkelt å ta et 200 liters fat under armen og rusle av gårde, sier seksjonsleder Helge Breilid.

Mild reaksjon

Han oppfordrer folk som har gjemt unna spriten, til å melde seg.

- Vi har en del opplysninger som vi kanskje sammen med politiet vil gjøre noe ut av, sier Breilid diplomatisk. Han lover at tollvesenet skal «se veldig greit på det», hvis uærlige finnere melder seg.

- Hva med en flaske god akevitt til finnerne sånn oppunder jul?

- Det blir i hvert fall ikke en avgiftsfri en, spøker seksjonslederen.