SKANDALEBYGGET: Christ Church ved Universitetet i Oxford er et av de mest tradisjonelle og prestisjetunge på eliteuniversitetet. To ganger skal Bullingdon-klubben ha ramponert deler av bygget. Det var også på trappa til dette bygget David Cameron og Boris Johnson stilte opp på det famøse bildet i 1987. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT / NTB scanpix
SKANDALEBYGGET: Christ Church ved Universitetet i Oxford er et av de mest tradisjonelle og prestisjetunge på eliteuniversitetet. To ganger skal Bullingdon-klubben ha ramponert deler av bygget. Det var også på trappa til dette bygget David Cameron og Boris Johnson stilte opp på det famøse bildet i 1987. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT / NTB scanpixVis mer

Spritfester, vandalisme og bestikkelser. Den hemmelige gutteklubben som styrer England

Boris Johnson og David Camerons medlemskap i Storbritannias mest skandaliserte studentforening har hjemsøkt deres politiske karrierer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Året er 1987. De ti unge mennene som har stilt seg opp på trappa til Christ Church College ved Universitetet i Oxford for det årlige gruppebildet, er utkledd i en smokingliknende uniform som sies å koste rundt 40 000 kroner.

Som alle andre medlemmer før dem var også 87-årgangen i den famøse gutteklubben Bullingdon rike og privilegerte. Oppveksten deres var fjern fra vanlige briter, og det skulle også voksenlivet deres bli.

Bildet fra 1987 skulle etter hvert bli så kontroversielt at britiske medier ikke fikk bruke det.

Ikke fordi de fleste endte opp som konsernsjefer og jetsettere, men fordi én endte opp som statsminister og den andre som borgermester av London.

Nå står de to på hver sin side i den største politiske avgjørelsen i det moderne Storbritannia når landet på torsdag avholder folkeavstemning om videre EU-medlemskap.

Ekslusiv klubb

To av de som figurerer på bildet er altså Storbritannias statsminister David Cameron (49) og tidligere London-borgermester Boris Johnson (51). Johnson er den store stjerna for kampanjen som vil ha landet ut av EU, Cameron er ansiktet for bli-bevegelsen. Deres historie går helt tilbake til universitetstida og klubben Bullingdon.

FORENINGSBRØDRE: Boris Johnson og David Cameron deler en lang felles historie. I tillegg har begge vært medlem av Storbritannias mest skandaliserte studentforening. Det har hjemsøkt deres politiske karrierer i etterkant. Foto: / AFP PHOTO / WILL OLIVER / NTB scanpix
FORENINGSBRØDRE: Boris Johnson og David Cameron deler en lang felles historie. I tillegg har begge vært medlem av Storbritannias mest skandaliserte studentforening. Det har hjemsøkt deres politiske karrierer i etterkant. Foto: / AFP PHOTO / WILL OLIVER / NTB scanpix Vis mer

Den ekslusive klubben, hovedsakelig for elever fra snobbeskolen Eton som seinere har begynt på eliteuniversitetet Oxford, ble etablert som en jakt- og cricketklubb allerede i 1780. Siden har den utviklet seg til en såkalt spiseklubb mer kjent for utbasunerende og destruktiv festing.

Den har høstet noen av Storbritannias mektigste. Medlemskap er bare for gutter og bare etter invitasjon. Et av innvielsesritualene går ut på at de andre medlemmene vandaliserer studentboligen din.

David Cameron har siden innrømmet at bildet av ham sammen med resten av klubben er ydmykende. Daily Mail har blant annet trykket det etter hvert så berømte bildet.

Da Cameron ble statsminister i 2010, var han den første på 40 år med bakgrunn fra snobbeskolen Eton. Men flere år i forveien hadde mediene fattet interesse i hans medlemskap i Bullingdon og de ville historiene som forfølger klubben.

Herpet restauranter

Ifølge Daily Beast heter det at Bullingdons organiserte fester har vært bannlyst fra byen Oxford siden 1894 etter at de skal ha knust alle 534 rutene på Peckwater-bygget på Oxford-universitetet. Allerede i 1913 meldte New York Times at dronning Mary nektet sønnen Edward VIII, som da var prins av Wales og seinere konge, å være med i klubben.

Likevel har klubben vært beryktet i Oxford siden. Ifølge rapportene fra britiske medier har medlemmene booket private rom på restauranter og puber under falskt navn.

Ved flere anledninger er det blitt meldt om tallerkener som flyr veggimellom og fullstendig vandaliserte restauranter etter Bullingdon-guttenes lange kvelder med mat og drikke. Klubbens medlemmer skal deretter ha betalt seg ut av problemene.

- Jeg tror ikke det gikk en kveld uten at en restaurant ble vandalisert og deretter betalt for i kontanter, har Boris Johnson-biograf Andrew Gimson sagt til BBC.

En liknende historie finnes også fra 1987, da Cameron, Johnson og et par andre medlemmer skal ha vært på en slik middag. De ranglet rundt i gatene i Oxford da de skal ha knust en rute på en restaurant med en blomsterpotte.

Ifølge magasinet Spiegel nekter David Cameron for å ha vært med på den strabasiøse ferden, mens Boris Johnson angivelig skal ha skrytt av det i etterkant.

Selvforakt

Både Cameron og Johnsons medlemskap har hjemsøkt deres politiske karrierer i etterkant. Også Storbritannias finansminister George Osborne - som var medlem i klubben i 1992 - har fått mye kritikk.

INSPIRASJON: Filmen «The Riot Club» fra 2014 viser elitegutteklubbene på Oxford, og er basert på historiene om Bullingdon-klubben.
INSPIRASJON: Filmen «The Riot Club» fra 2014 viser elitegutteklubbene på Oxford, og er basert på historiene om Bullingdon-klubben. Vis mer

Både av politiske motstandere og i offentligheten er de tidligere medlemmene og nå ledene politikerne blitt slaktet for å ikke ha kontakt med virkeligheten på grunn av sin privilegerte bakgrunn.

- Har du knust noen restauranter i det siste? spurte Labour-leder Ed Miliband David Cameron under en spørretime i underhuset i 2012.

I dokumentaren «Boris Johnson: The Irresistible Rise» fra 2013 hadde Johnson følgende å si om medlemskapet.

- Det var veldig morsomt på den tida ... eller var det det? Den forferdelige sannheten er at alt det der gir meg en følelse av dyp, dyp, dyp selvforakt, sa Johnson.

- Fryktelig flau

David Cameron har vært usedvanlig lite snakkesalig om spiseklubbfortida, men svarte følgende på spørsmål fra BBCs Andrew Marr om den unge mannen i smokingen til titalls tusen kroner som poserer på skoletrappa er «den ekte David Cameron»:

- Nei. Når vi er unge gjør vi ting som vi angrer dypt.

- Er du flau over det?

- Selvfølgelig, jeg er fryktelig flau over det.