Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spritkonge arrestert

Norges mest beryktede «spritkonge», 56 år gamle Erik Fallo, ble fredag pågrepet av politiet, mistenkt for å stå bak forsøk på å smugle 78000 liter metanolholdig sprit fra Hamburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arrestasjonen var meget godt forberedt og skjedde uten dramatikk, på Politihuset i Oslo.

Erik Fallo var innkalt til en prat med politiet, og var helt uforberedt på hva som ventet ham.

Han ble overraskende stilt overfor dokumentasjon fra det tyske tollvesenets kriminalavdeling. Dokumentasjonen, som norsk politi mottok fredag, avslører at Fallo var en av bakmennene som disponerte partiet på 78000 liter metanolholdig sprit som nylig ble beslaglagt på en containerhavn i Hamburg. Lasten skal ha en salgsverdi på 20 millioner kroner.

Godt politiarbeid

Fallo satt også i fjor høst varetektsfengslet i forbindelse med metanol-etterforskningen som har vært ledet av politiet i Moss. Han sa seg en periode villig til å hjelpe politiet med å kartlegge deler av distribusjonsnettet fordi han ble avslørt som bakmann til salg av metanolsprit i Oslo.

Men politiet klarte ikke å bevise at Fallo hadde visst om innholdet av metanol.

Derfor har han heller ikke vært siktet etter den såkalte «giftparagrafen» som har en strafferamme på 21 års fengsel.

- Det ligger mye godt politiarbeid bak det gjennombruddet vi nå har fått. Dette er et resultat av den internasjonale etterforskningen, sier kriminalsjef Øivind Sveistrup i Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Portugal

Erik Fallo har de siste åra oppholdt seg mye i Portugal, Spania og Tyskland.

Politiet mener å vite at spritpartiet i Hamburg kommer fra Portugal. Det samme var tilfelle med et parti på ca. 25000 liter som nylig ble sporet tilbake til Belgia. Et parti på 6400 liter sprit, fordelt på hvite plastkanner med hvit kork, ble smuglet fra Kil i Sverige til Moss, men kom opprinnelig fra partiet i Belgia.

Også de 4000 literne som tre østeuropeere hadde med seg i en tom buss da de ble stoppet i Vestby i fjor høst, kommer fra samme parti i Belgia etter å ha blitt fraktet dit fra Portugal.

13 døde

Hele partiet på 78000 liter i Hamburg inneholdt ca. 10 prosent metanol. Inntak av en halv liter kunne vært dødelig.

{#kule}Hittil har 13 mennesker omkommet på grunn av metanolforgiftning i Norge. Over 130 personer er domfelt eller siktet. Minst tre av de hovedmistenkte risikerer tiltale etter «giftparagrafen».

MISTENKT IGJEN: Erik Fallo (56) ble pågrepet da han kom til Politihuset fredag. Han var også ifjor høst siktet i metanol-saken. Dette bildet er fra 1991 da Fallo satt tiltalt for produksjon av 170 000 flasker hjemmebrent.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media