- Spritkonge skulle hvitvaske 30 mill.

Spritkongen Steinar Lundeby (48) er tiltalt for å ha forsøkt å hvitvaske 30 millioner kroner via et sveitsisk selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spesialenheten Catch i Oslo-politiet som har ledet etterforskingen mot Lundeby. 48-åringen fra Ski i Akershus ble tidligere i år i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel for spritsmugling og inndragning av ca. 50 millioner kroner i fortjeneste på den illegale virksomheten.

Lunde er, i tillegg til hvitvaskingssaken, tiltalt sammen med broren (49) for å ha smuglet 572000 liter 96 prosent sprit til en antatt verdi av 85 millioner kroner i Norge. Det er snakk om en rekke smuglerturer.

Ifølge påtalemyndigheten skjedde dette etter at Lundeby hadde fått dom for den såkalte niårssaken i Oslo tingrett, men før den kom opp i lagmannsretten.

Nekter skyld

Smuglingen skal ha pågått fra september 2001 til august 2002. Lundeby nekter straffskyld etter tiltalen.

Dommen på ni års fengsel er den strengeste som er avsagt for spritsmugling i Norge.

Ifølge tiltalen var det i fjor at Lundeby sammen med en mann med et polskklingende navn planla den helt store hvitvaskingsoperasjonen. Spritkongen skal i den forbindelse ha operert i flere land som Spania, Malta og Sveits. Politiet, som har benyttet omfattende telefonavlytting, påstår at han forsøkte å lage et arrangement for å hvitvaske 2,5 millioner engelske pund, ca. 30 millioner norske kroner, alt ved hjelp av et sveitsisk selskap.

Bor på solkysten

Etter det Dagbladet kjenner til, mener etterforskerne at hvitvaskingsoperasjonen gikk i vasken, fordi Lundeby ble pågrepet av spansk politi i sin leilighet på Solkysten i Spania 27. august i fjor.

Dagen etter fant spansk politi 27000 liter sprit på et lager i tilknytning til en spritfabrikk i Madrid.

- Spritpartiet var ment for det norske markedet, sier en kilde til Dagbladet. Dette forholdet er også tatt med i den omfattende tiltalen som forsøk på smugling.

Etter fire måneder i spansk fengsel ble Lundeby utlevert til Norge.