Spritkrig mellom Sverige og EU

Brennevinet ser ut til å ha gått rett i fletta på politikerne i Brussel og Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskenes minister for folkehelse Morgan Johansson retter et voldsomt personangrep mot den nederlandske EU-kommisæren for det indre marked Fritz Bolkestein og kaller ham en trussel mot svenskenes kollektive helsetilstand. Anklagen er skandaløs, svarer Bolkestein.

Kommisjonen i Brussel vil stevne Sverige inn for EU-domstolen, for å få en kjennelse for om det svenske Systembolagets monopol på import av øl, vin og sprit er i strid med EUs lover. Kommisjonen mener svenske privatpersoner fritt må kunne importere slike varer.

Anklager

- Bolkestein er et verktøy for sterke økonomiske interesser, for vinprodusenter som ønsker avsetning for sine overskuddslagre. Dette er Bolkesteins siste krampetrekning før han går av, sier Morgan Johansson ifølge Stockholm-avisen Expressen.

- Han er en nyliberaler som ser på alkohol som en hvilken som helst annen vare. Han vil fremme illegal virksomhet som langing og salg til mindreårige i Sverige, hevder den svenske ministeren ifølge Expressens nettutgave torsdag.

EU-kommissær Bolkestein mener Johansson går over alle støvelskaft med sine anklager.

- Hele saken ville være latterlig, om den ikke var så trist, men vi vil ikke nedverdige oss til en diskusjon på dette nivået, sier Bolkesteins talsmann Jonathan Todd.

«Skandaløst»

- Det er skandaløst å påstå at EU handler på vinprodusentenes oppdrag. Importmonopolet i Sverige er ulovlig, det strider mot EUs grunnleggende prinsipp om frihandel, og vi ønsker å slå ring om svenske forbrukeres frihet til å velge, framholder Todd.

Denne holdningen støttes av det konservative partiet Moderaterna næringspolitiske talsmann. - EU har helt rett i denne saken, som er pinlig for Sverige, sier riksdagsrepresentanten Per Bill.

Han tror ikke spritstriden handler om folkehelse i det hele tatt, uansett hva Morgan Johansson måtte tro eller mene. Det handler om å sikre Systembolaget en så høy fortjeneste som over hodet mulig, sier Bill ifølge Expressen.

(NTB)