Spritpolitiet lover røff behandling

- Nå er det slutt å behandle folk med silkehansker, sier Øivind Sveistrup ved Østfold politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil vurdere å fremstille for fengsling folk som vi vet har opplysninger i metanolspritsaken, sier overbetjent Øivind Sveistrup ved Østfold politidistrikt til NTB.

Politiet i Moss har, helt siden saken om innsmugling av vel 6.400 liter metanolinfisert sprit fra Sverige ble kjent, holdt en lav profil når det gjelder de strafferettslige konsekvensene for de involverte. Bare én mann, personen som betraktes som hovedmann i smuglersaken, er varetektsfengslet fram til utgangen av september. Ut over dette er åtte personer siktet i saken.

Nå kan det gå mot nye avhør og også fremstilling for varetekt, sier Sveistrup.

Helt fra første dag gikk Sveistrup og politiinspektør Jon Aga ut og lovet at alle som leverte fra seg spritdunker ikke skulle rettsforfølges. De holdt en høy profil og fortalte gjentatte ganger om hva som er på disse spritdunkene, og hvilke livsfare folk setter seg i dersom man drikker spriten.

I midten av uka opplyste Aga og Sveistrup at folk kunne få levere fra seg sprit i all stillhet utenfor politistasjonen og være sikret full anonymitet. Dette fungerte ikke i det hele tatt. Derfor ble det torsdag inngått avtale med en Moss-advokat, som skulle bistå ved innlevering og således være en garanti for full anonymitet.

Men så langt er resultatet magert - bare én kanne - 10 liter - med sprit er levert advokat Morten Storm.

- Jeg finner det veldig rart at folk ikke er interessert i å kvitte seg med spriten, sier Sveistrup.

Folk i mossedistriktet som er involvert i smuglersaken, enten som avtaker eller som sitter med informasjon i saken, vil ikke lenger bli behandlet med det Sveistrup kaller silkehansker. Fortløpende vil politiet vurdere nye avhør av de impliserte, og overbetjenten utelukker ikke at flere kan bli fremstilt for fengsling.

Torsdag kveld fikk politiet i Moss innlevert 710 liter sprit. Dunkene tilhørte et parti på i alt 790 liter som politiet allerede var kjent med. Ved politikammeret hadde man gått ut fra at de 710 literne allerede var destruert, men da det viste seg å ikke stemme, ba man om å få spritdunkene inn til politistasjonen.

Oslo-politiet har ifølge fungerende narkotikasjef Anne-Karin Hannevold god kontakt med den personen som har stått for distribusjon i Oslo. Så langt har mannen fått kontroll over nesten all den spriten han har solgt videre. Hannevold vil overfor NTB ikke opplyse hvor mye han har solgt, men det dreier seg om flere hundre liter, sier hun.

(NTB)

<B>TØFFERE TONE: Kriminalsjef i Moss Øivind Sveistrup viser fram en dunk med metanolholdig sprit som beslaglagt i forbindelse med metanolforgiftningene. På benken står resten av beslaget, en dunk og en flaske.