Spritrot for vinkunder

Se godt på disse flaskene, er dette brennevin? Tollvesenet mener de går under vinkvota, mens Vinmonopolet sier de er brennevin. Slik fungerer den nye alkoholloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye reglene har overrasket kunder på restauranter og Vinmonopolet. Før var grensen for brennevin på 22 prosent alkoholinnhold. Nå er det ikke slik.

Eller det vil si, slik er det hos Tollvesenet, men ikke på Vinmonopolet og på utestedene. Forrvirret? Sånn er det bare.

- Vi har hatt en del overraskede kunder som ikke har fått med seg de nye endringene fra nyttår, sier Rita Meienberg ved Klingenberg vinmonopol.

Endrede bevillinger

Endringene i alkoholloven innebærer at alle produkter som er brennevinsbaserte eller tilsatt brennevin, tilhører brennevinskategorien uansett hvilken alkoholstyrke de har. Det betyr at hetvinene og likørene du før fikk kjøpt på utesteder med bare øl- og vinbevilling, nå bare serveres på steder med spritbevilling. Det er ikke lenger sikkert du kan nyte en Baileys til kaffen eller en Campari i sommersola, selv om restauranten serverer deg vin til maten.

Dessuten er aldersgrensen hevet til 20 år for alle produkter som inneholder brennevin. For eksempel for den populære alkopopsen Metz, hvor alkoholstyrken er 5,4 prosent. Til sammenlikning har en vanlig rødvin et alkoholinnhold på mellom 7 og 15 prosent.

Unntak

Men reglen er selvfølgelig ikke uten unntak. Tollvesenet holder fortsatt fast på at disse varene kan gå under vinkvoten. Tollvesenets skille går fortsatt på 22 prosent alkoholinnhold. En 18-åring kan derfor fullt lovlig fylle opp vinkvoten sin utenlands med flasker han slett ikke får kjøpe på Vinmonopolet.

- Forklaringen ligger i at alkoholloven tar alkoholpolitiske hensyn, mens Tollvesenet må ta hensyn til internasjonale bestemmelser, forklarer avdelingsdirektør Ellen Seip i Sosial- og helsedepartementet.