Sprøyt om strømsparing

Strømsparing fører til CO2-utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi leser stadig om hvor mye strøm vi kan spare dersom alle slår helt av tv, dvd, pc og andre artikler som normalt står i standby-modus. Jeg mener at dette er samme hysteriet vi opplevde da alle burde bytte ut alle glødelamper med sparepærer.

I en normal norsk bolig vil det føre til en liten besparelse om sommeren når panelovnene er slått av. Så lenge boligen blir varmet opp av panelovner, som bør være termostatstyrte, har det ingen betydning for strømforbruket om elektriske apparater er slått av eller om de står i standby-modus. Alle småapparatene tilfører rommet litt varme, men neppe nok til å dekke hele behovet for oppvarming. Ved å slå av småapparatene blir panelovnene litt mer belastet for å erstatte den varmen du har tatt vekk.

Det er kun når alle ovner er slått av at det er mulig å spare energi ved å bruke hovedbryteren på tv og dvd.

Det er imidlertid en ting som aldri blir kommentert i denne debatten. Ved å slå av og på elektriske apparat som inneholder elektronikk kan vi oppleve at det blir mer elektroavfall og økte CO2-utslipp.

Dessuten: Når elektronikk blir varmet opp og kjølt ned er det større sjanse for at den blir defekt enn om den stå på hele tiden.

Derfor vil flere kaste apparat som dvd-spillere, pc-er, stereoanlegg og andre apparat med elektronikk. De vil nokså sikkert erstatte det som blir kastet med nye apparat som må produseres og transporteres, slik at summen blir mer avfall og mer co2-utslipp.