Sprøytefri framtid for sukkersyke

I framtida vil diabetikere kunne slippe sprøyter og regulert kosthold for å holde seg friske. Et svensk forskerteam har kommet et skritt nærmere kuren for sukkersyke. Norske diabetesleger sier dette kan bli et gjennombrudd for pasientene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 130000 nordmenn har diabetes, og det ventes en formidabel økning i antallet de nærmeste åra. Hos personer som lider av sukkersyke har cellene som produserer det livsviktige hormonet insulin dødd eller sluttet å fungere. I dag må insulinnivået hos diabetikere reguleres ved hjelp av kunstig insulintilførsel og regulering av kosthold.

Nå har et forskerteam ved Universitetet i Umeå klart å gjenskape mekanismen der cellene lærer å produsere hormoner.

- Nå vet vi hvordan vi kan styre cellene til å produsere insulin, sier dosent Helena Edlund til Dagbladet. Hun leder forskningen og har jobbet med prosjektet i sju år.

Langt fram

- Dette er veldig spennende og kan bli et stort gjennombrudd for diabetikere! Dette prinsippet har tidligere blitt brukt på leukemipasienter, sier professor Jak Jervell på Rikshospitalet.

Han er spesialist på diabetes. Jervell regner med at det vil ta lang tid før diabetikerne vil nyte godt av forskningsresultatet.

- Det er langt fram. Foreløpig driver man bare med grunnforskning. Det går nok minst fem til ti år før dette får praktisk betydning for diabetikere, sier han.

Cellemanipulering

Verden over jobber forskerteam med å lokalisere såkalte stamceller i menneskekroppen. Dette er hvilende celler som ikke er programmert til å utføre spesifikke oppgaver.

- Når vi klarer å isolere disse cellene, vil vi kunne manipulere dem til å produsere insulin etter kroppens behov, sier Edlund. Per i dag er det forsøkt å transplantere insulinproduserende celler fra både mennesker og griser, men det har vært et problem at kroppens eget immunsystem støter fra seg de implanterte cellene.

- Med denne metoden er det mulig å ta ut celler fra pasientens egen kropp. Vi kan vekke cellene til liv, slik at de selv produserer det de trenger, og uten at kroppen støter dem fra seg, sier Edlund.

En framtidig kur mot diabetes vil spare både diabetikerne og samfunnet for store kostnader. I USA har man beregnet at diabetes hvert år koster samfunnet 100 milliarder dollar i form av behandling, medisiner og sosiale kostnader.