Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprøytemiddel i rød bestselger fra Polet

- Trygt, sier Mattilsynet.

 SVAR TIL SOMMEREN:  I år er den største testen noen gang gjennomført av vin i Europa for rester av plantevernmidler. Resultatene kommer i juni. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
SVAR TIL SOMMEREN: I år er den største testen noen gang gjennomført av vin i Europa for rester av plantevernmidler. Resultatene kommer i juni. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire av de ti mest solgte pappvinene i Sverige inneholder sprøytemidler som er så giftige at samtlige EU-land - og Norge - har satt en øvre grense for lovlig innhold.

Skader i lever og skjoldbruskkjertel er de kjente farene ved for store mengder av restene etter plantevernmidler, som ble funnet i den svenske vintesten.

Tre av de fire vinene finnes i Vinmonopolets hyller: J. P. Chenet Cabernet-Syrah, Il Conte Primitivo Negro og Les Fumees Blanches.

700 000 norske liter J. P. Chenet er en av årets bestselgere på polet med over 700 000 liter i løpet av de tre første kvartalene.

Den fjerde «svenske» vinen med spor av miljøgifter - SomeZin Zinfandel - selges bare på Systembolaget.

Og dette er de seks giftfrie vinene i testen til TV4-programmet «Kalla fakta»:

Zumbali Chenin Blanc, Umbala Red Box, Foot of Africa Chenin, Castelforte Appassimento, Tre apor og Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc.

Verken Vinmonopolets leder for produktkvalitet, Kirsti Behrens, eller rådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynets seksjon for planter og vegtabilsk mat lar seg skremme fra å smake på et glass vin.

Største test Den største undersøkelsen noen gang av rester av plantevernmidler i vin i Europa er gjennomført i år. Det inkluderer test av en rekke viner som er til salgs i Norge.  Resultatene kommer til sommeren.

Miljøgiftene i den svenske vintesten stammer fra fem ulike sprøytemidler, som er velkjente for å hindre sopp på druene. Og vin er druer.

- Ett av disse sprøytemidlene er også vanlig i norske jordbæråkre. Forekomstene av sprøytemiddelrester ligger klart under grensetallene som er fastsatt av EU, og som også gjelder i Norge. Så lenge restene ligger under grenseverdien, anser Mattilsynet det for trygt, sier rådgiver Marit Lilleby Kvarme
til Dagbladet. 

Tallene fra TV4-testen viser verdier som svinger mellom en 18. del til en 120. del av øvre grense, som i utgangspunktet skal være trygg.

- Velg økologisk I år er et eneste vinmerke fjernet fra Vinmonopolets hyller etter analysespor av miljøgifter. Disse måleresultatene lå klart under an befalt grense, og det var produsenten selv som valgte å trekke partiet.

- Det beste rådet jeg kan gi til kunder som vil unngå noen form for plantevernmidler, er å velge økologiske viner. Det er også funnet ørsmå mengder rester av sprøytemidler i slike viner, uten at vi har funnet noen forklaring, sier Vinmonopolets kvalitetsleder Kirsti Behrens.

Og hun minner om årsaken til at mange vinbønder bruker soppdreper.  Muggsoppen produserer toksiner. Da er det ingen sopp som kan utvikle seg til giftige toksiner i selve vinen.