KLIMA PÅ DAGSORDEN:Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres Landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KLIMA PÅ DAGSORDEN:Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres Landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Sprøyter 13 milliarder inn i klimaforliket

Erna Solberg svarer klimakritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg (H) har måttet tåle mye kritikk for at klima ikke er blant regjeringens åtte hovedsatsingsområder. Det ble også lagt merke til at klima ikke fikk nevneverdig mye oppmerksomhet i Solbergs første nyttårstale.

Da hun fredag for første gang åpnet Høyres landsmøte som statsminister, kom et motsvar i form av et løfte om å forsterke klimaforliket.

- De neste årene skal vi øke bevilgningene til klimafondet for miljøteknologi med 12,75 milliarder kroner mer enn klimaforliket legger opp til. 4,25 milliarder kroner kommer allerede i årets reviderte nasjonalbudsjett, sa Solberg i sin åpningstale til landsmøtet.

Midlene skal komme i tillegg til en årlig økning på fem milliarder kroner i tråd med klimaforliket. Fondet vil dermed være på totalt 62,75 milliarder kroner etter 2016-budsjettet, mot klimaforlikets mål på 50 milliarder.

Solberg lovet videre:

• En handlingsplan for utfasing av oljefyr i statlige bygg i revidert nasjonalbudsjett. Planene er at den skal være ferdig i 2016, to år før tiden avtalt i klimaforliket.

• En ny ordning som skal bidra til å utløse ENØK-investeringer i private hjem, inn i budsjettet til høsten.

• En grønn skattekommisjon som skal nedsettes før sommeren.

Regjeringen vil også være representert i FNs klimaoppmøte i september, og har ambisjoner om å bidra til en forpliktende internasjonal klimaavtale.

- Regjeringen mener en ny avtale må bygge på prinsippet om et karbonbudsjett. Verden kan ikke slippe ut mer enn det jorda kan tåle uten at global oppvarming overstiger to grader. Vi skal være en pådriver for at verden i desember 2015 har en avtale som gir håp for klimaet. Det skylder vi våre barn og barnebarn, og det skylder vi vår felles klode, sa Solberg.

- Erna hadde en meget god tale, som understreker at det er grønt skifte i Høyre. Det er sterkt engasjement for klima i hele organisjonen. Hun tar et oppgjør et kvotereligionen som har preget norsk klimapolitikk de siste årene, og nå det gjenstår hvilke konkrete tiltak som kommer på å kutte utslipp og drive det grønne skiftet framover, sier Kari Elisabeth Kaski i miljøstiftelsen Zero til Dagbladet.