Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprøyterom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sommerens narkotikadebatt har på mange måter vært et oppgjør med en utopisk overordnet målsetting om det narkotikafrie samfunnet. Oppmerksomheten er i større grad rettet mot skadereduserende tiltak i tråd med et humanistisk menneskesyn som bør få konsekvenser for vårt lovverk, et av verdens strengeste. Sprøyterommet i Oslo er blitt selve eksempelet på hvordan loven hindrer oss i å bedre hjelpen for de verst stilte. Stortinget har vedtatt en prøveordning, men Riksadvokaten har stoppet driften fordi den er i strid med norsk lov.
  • Det er sprøyterommet som lovløs sone som skremmer. I prinsippet skal da også loven være lik for alle, enten du inntar ulovlig stoff på sprøyterom eller et annet sted. Legaliseringsdebatten rykker dermed ubønnhørlig nærmere. Andre land har løst problemet ved å la livreddende tiltak etter helselovgivningen veie tyngre enn straffeloven. Tar lovgiverne utspillet?