Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprøyterommet åpnet i dag

Her kan de narkomane sette heroin, fullt lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Et rom på noen ganske få kvadratmeter, møblert med noen stoler og benker. Noen kasser med små aluminiumskokekar, saltvannsampuller, plaster og annet engangsutstyr.

Det første sprøyterommet skal være med på å redusere antall overdosedødsfall i hovedstaden.

Helsebyråd Margareth Eckbo (FrP) åpnet sprøyterommet i Skippergata i dag klokka 13. Tilstede var blant andre leder av sosialkomitéen, John Alvheim (FrP), som har vært blant forkjemperne.

- Dette er et av de største vedtakene jeg har vært med på å få på plass. Dette er en stor dag for meg, men en enda større dag for de narkomane. Her kan de få pleie sin sykdom under verdige forhold, sa han.

Strenge regler

Sprøyterommet er kun for de tungt narkomane, som hver har lov til å ta med seg og sette én brukerdose med heroin i døgnet. Kjøp og salg av stoff er strengt forbudt.

De narkomane må selv sette sprøytene, men det vil hele tiden være personale til stede for å gi veiledning, også inn mot hjelpetiltak for de som vil ut av miljøet.

Smitteforebygging er i fokus, og pasientene får kun bruke utdelt engangsutstyr. Målet med prøveprosjektet er å forhindre overdosedødsfall og å bedre livskvaliteten og øke verdigheten for de narkomane.

- Det er også et mål at andre borgere skal slippe å se folk som setter sprøyter på gata, sier institusjonsleder for felttiltak i Oslo kommunes rusmiddeletat, Sindre Ringvik til Dagbladet.no.

Rommet har kapasitet til å ta i mot fem, seks brukere samtidig, til sammen rundt 50 i døgnet. I morgen kl. 10.00 kan de første pasientene ta i bruk rommet.

Ingen av hovedpersonene var til stede under snorklippingen og blomsterutdelingen i dag.

Omstridt

Bystyret fattet vedtak om å sette i gang forsøk med sprøyterom allerede i oktober 2001, og rommet har vært klart i lang tid.

Men saken har vært etisk kontroversiell og tatt lang tid å få i gjennom. Høyre og Kristelig Folkeparti har vært blant skeptikerne.

Det har også Forbundet mot Rusgift, som har kalt sprøyterommet for en kommunal narkobule.

Det er i dag mellom 5.000 og 7.000 injiserende stoffbrukere i hovedstaden. I fjor døde 80 av overdose. Femti av disse døde hjemme, resten i Oslo sentrum, ifølge Sindre Ringvik.

ÅPNET SPRØYTEROMMET: Etter mange års kamp åpnet helsebyråd Margareth Eckbo sprøyterommet for narkomane i dag.
HYGIENE I FOKUS Brukerne skal få utdelt engangsutstyr på stedet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media