Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp's dilemma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag begynner hverdagen for Senterpartiets nye leder, Odd Roger Enoksen. Partiets landsmøte valgte ham til leder uten konflikter, og om kort tid trer han også inn i regjeringen. Men veien framover blir ikke lett. Hvis ikke Enoksen makter å begeistre velgere og tillitsvalgte, går det mot en katastrofe ved kommunevalget til høsten. Paradoksalt nok er Senterpartiets triste plassering på meningsmålingene Sp-lederens beste kort. Lenger ned er det knapt mulig å komme. Redder Enoksen stumpene, styrkes hans posisjon i partiet og regjeringen. Men først må han stanse den pågående lekkasjen av velgere.
  • Ingen kan si at landsmøtet i Tromsø ga den nye partilederen de redskaper han trenger for å klare dette. Rett nok ble motstanden mot regjeringsdeltakelse drevet inn i krokene. Men samholdet er en skjør konstruksjon. Ikke på noe punkt har Senterpartiet fornyet sin politikk i nevneverdig grad. Tvert imot er det heller et mer tradisjonelt interesseparti som er resultatet. Det sier mye at det bare var ulven i Østerdalen som klarte å tenne noen begeistring.
  • På landsmøtet ble det snakket mye og høyt om behovet for tydelighet i politikken, uten at det ga seg utslag i større klarhet. Den må Enoksen skape selv, men det er ikke gjort i en håndvending. I seg selv er det en utfordring å etterfølge Anne Enger Lahnstein. Hun hadde en evne til å komme ned på beina fordi de færreste kunne dra i tvil hennes engasjement og integritet. Men hun etterlater seg et skjørt samhold som lett kan sprekke. Senterpartiet er jo på en gang en protestbevegelse og et maktparti. Hvis partilederen og regjeringen ikke leverer varene, dvs. saker og resultater som viser at regjeringsdeltakelsen gir gevinster, er det lett å tenke seg at partiets venstrefløy vil slå i bordet.
  • Derfor er det logisk at Odd Roger Enoksen nå vil ha samtaler med Arbeiderpartiet for å minske regjeringens avhengighet av Høyre og Frp. Men det er mer enn tvilsomt om Thorbjørn Jagland ser seg tjent med å redde Senterpartiet. Derfor er Enoksens vei framover brulagt med dilemmaer.