Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Majorstua

Spurt ut om nytt drap

Makaveli Lindén har erkjent drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua for ett år siden. Svenske advokater mener han også kan knyttes til drapet på en 17-åring.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober i fjor, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Video: Nicolai Delebekk, Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Det var en augustkveld i 2018 at en 17 år gammel gutt ble drept i en skolegård i Uppsala. Nylig var forsvarerne til den svenske mannen som ble dømt for drapet, på plass i Norge. Det kommer fram i en artikkel fra Aftonbladet.

I Norge besøkte de svenske advokatene Ila fengsel. Her møtte de Lindén for en samtale om hva som skjedde, da tenåringen i Uppsala ble drept med kniv.

- Vi mener Lindén vet mye mer enn han har sagt i forbindelse med drapet, og at han var til stede da det skjedde. Flere vitner har sagt det samme, sier advokat Ulrika Söderberg til Dagbladet.

- Slikket på kniven

Mordet i skolegården skjedde bare kort tid etter at Lindén slapp ut av fengsel etter å ha sonet en kortere dom. Ifølge Aftonbladet fikk han en telefon fra skolegården omkring klokka 21.25, og dro til stedet sammen med to andre.

Like etter ble politiet varslet om en knivstikking på stedet. Drapsvåpenet er fremdeles ikke funnet, men et vitne har forklart at Lindén var på stedet med en kniv. I forbindelse med rettssaken mot 19-åringen kom det også fram groteske detaljer i en av vitneforklaringene.

- Vitnet har pekt ut at Lindén var der og slikket på en kniv i forbindelse med drapet, sier Söderberg til Aftonbladet.

Tenåringskonflikt

Elleve dager etter drapet ble Lindén avhørt. Han ville da ikke si noe om hva som hadde skjedd, og avviste selv at han i det hele tatt var til stede på åstedet.

- Makaveli tilsto heller ingenting, da vi møtte ham i fengselet. Likevel har vi ikke lagt bort sporet, og jobber videre med teorien om at han var til stede, sier Söderberg.

Vitner har imidlertid forklart at den dømte 19-åringen og den drepte 17-åringen hadde hatt en pågående krangel. Aktor i saken, Anne Sjöblom, er sikker på at det var riktig mann som ble dømt for drapet.

- Jeg er overbevist om at det var riktig person. Jeg mener etterforskningen har vist at Lindén kom til åstedet etter at knivstikkingen skjedde - sekunder etter, sier hun til Aftonbladet.

Nekter å ha vært der

Söderberg besøkte Lindén sammen med sin kollega, Leif Ericksson. Med dem var også advokat Øystein Storrvik, som er forsvarer for Lindén i forbindelse med drapet i på Majorstua Oslo.

FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Storrvik sier til Dagbladet at han selv ikke har hatt noen rolle i forbindelse med advokatbesøket fra Sverige, utover at han har hatt kontakt med dem. Han har heller ingen kommentar til saken for øvrig.

- Lindén var villig til å forklare seg, og hadde ingenting imot at de to svenske advokatene besøkte ham i fengselet for å snakke. Utover det har jeg ingen oppfatning av saken, sier Storrvik.

Drap i Belgia

Drapssiktede Makaveli Lindén ble pågrepet og varetektsfengslet i Frankrike i fjor høst, etter å ha rømt fra Norge i etterkant av drapet på Majorstua. Han er også siktet for å ha begått et nytt drap i Belgia mens han var på vei til sørover.

Mens han satt i varetekt i Frankrike, sloss han mye med fengselsvaktene, ifølge forsvarer Øystein Storrvik. I tillegg ble Lindén på et tidspunkt funnet bevisstløs på cella etter inntak av medikamenter. Tilstanden var såpass alvorlig at han ble fraktet til sykehus.

I april ble den drapssiktede svensken utlevert til Norge. Heller ikke her skal tida i fengsel ha vært problemfri. Før sommeren skal han blant annet truet en fengselsansatt i Ila fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media