Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spurte ikke etter våpen

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): Til tross for at kona nesten ble drept, var Per lite interessert i å finne ut hvor våpenet ble av etter juleselskapet. Fortsatt er det tvil om ekteparets alibi natta før drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juleselskapet på Orderud gård 1998 er et sentralt tema i rettssaken. Per og Veronica har forklart at det var Kristin som skjøt kvelden før julaften. Thue syns det var rart at Per var så lite interessert i å finne våpenet som den narkomane svigerinnen hadde skutt rundt i huset med.

Så du noe mer til våpenet?

- Nei

- Spurte du etter hvor det var blitt av?

- Hvorfor skulle jeg det?

I ettertid forstår Per at det er rart at han ikke spurte hvor våpenet ble av. Det syns aktor Olav Thue også. Selv ikke da Kristin sto opp ettermiddagen etter spurte han etter det.

- Var du redd?

- Jeg tenkte jo litt på det. Men Veronica og jeg hadde blitt enige om ikke å snakke noe mer om det.

- Du var jo så redd at du ikke sov Per Orderud. Var det ikke naturlig at du undersøkte hvor våpenet var?

- I ettertid forstår jeg at det kan stilles spørsmål ved.

Tvil om alibi

Et annet sentralt element i saken er hva ekteparet Orderud gjorde kvelden før drapet skjedde. Per og Veronica har forklart at de var ute og luftet bikkjene, også her har Per forklart seg motstridende. Hva gjorde ekteparet da de kom hjem, ville Thue vite.

- Jeg kjørte opp foran huset, stoppet og slapp ut bikkjene, og nå tror jeg at jeg parkerte bilen i garasjen, sa Per.

I de første avhørene etter drapene forklarte Per at han parkerte utenfor huset.

Dette strider mot hva naboen hevder. Han har forklart at han ikke trodde ekteparet var hjemme siden han verken hørte bikkjeglam eller så bilen.

Dagen etter drapet sto Per opp halv seks og gikk i fjøset. Veronica sto opp litt senere og luftet bikkjene. Deretter dro de på en hundeutstilling på Nesbyen, hevder Per.

Dagen derpå

Per fikk ikke vite om drapene før dagen etter, hevder han. I Nes herredsrett klarte ikke Per å snakke om det som skjedde på Nesbyen. Gang på gang brast han ut i gråt. I dag gikk det bedre. Aktor Olav Thue åpnet forsiktig.

- Dette er det siste spørsmålet jeg har til deg Per Orderud, fordi jeg vet at det er vanskelig for deg. Hvem var det som fortalte deg om det som hadde skjedd på Orderud gård.

- Det var vel Veronica som fortalte det, sier Per med lav stemme.

- Jeg husker nesten ingenting om det som skjedde, jeg var helt slått ut, sier Per.

- Bortskjemt

Forsvarer Harald Stabell overtok utspørringen av Per Orderud, og ville vite mer om familielivet. I 36 år bodde Per sammen med mora og faren.

- Var ikke det lenge å bo hjemme, ville Stabell vite.

- For meg var det helt naturlig.

Per innrømmet at han nok var blitt ganske bortskjemt. Mora gjorde alt husarbeidet, mens Per og faren jobbet på gården. Selv etter at foreldrene flyttet til kårboligen fortsatte Per å spise alle måltider hos moren.

- Jeg var der morgen, middag og kveld.

- Men ble det noe mer privatliv da?

- Nei, men jeg var jo alene om kvelden, da.

Likte ikke Veronica

Etter at Veronica flyttet inn på gården var Per ofte oppe hos foreldrene og spiste. Veronica var ikke så ofte på besøk i kårboligen.

- Jeg tror min mor syns det var hyggelig at jeg hadde fått meg en kjæreste, mens min far var mer skeptisk. Jeg tror han hadde vært negativ uansett hvem jeg hadde tatt med, fortalte Per.

Faren ville heller at Per skulle finne seg en kvinne som ville jobbe i fjøset, og sa fra til sønnen. Farens gammeldagse holdning kom ikke som en overraskelse på Per.

Han karakteriserte faren som sta og egenrådig, som ofte kom i konflikt med naboene.

<B>PISTOLKAMP:Per Orderuds forsvarer Cato Schiøtz (venstre) sammen med statsadvokatene Olav Thue og Jørn Maurud.
Hele Norges coronakart