Spurte ikke FHI

Trondheim kommune spurte ikke Folkehelseinstituttet før de anbefalte bruk av munnbind. FHI synes for øvrig at det er en fin anbefaling.

SMITTE: Trondheim kommune opplever økende smittespredning. Her fra bryggerekkene sett fra Bakklandet i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SMITTE: Trondheim kommune opplever økende smittespredning. Her fra bryggerekkene sett fra Bakklandet i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim kommune opplyser til Dagbladet at de ikke spurte Folkehelseinstituttet før de kom med en ny anbefaling om munnbind tirsdag.

- Vi snakker jevnlig med FHI, men vi har ikke snakket med dem om den aktuelle anbefalingen om bruk av munnbind. I dag skal vi ha et møte med FHI om smittesituasjonen, ettersom vi ser en del smitte blant barn og unge, sa Røsstad til Dagbladet tirsdag formiddag.

- Sentrale myndigheter legger opp til at lokale myndigheter i stor grad må gjøre disse vurderingene på egen hånd. Vi vil ikke innføre inngripende tiltak uten å ha hatt kontakt med utbruddsgruppa i FHI, men akkurat denne anbefalingen anser vi som lite inngripende.

FHI: Fint

Etter møtet mellom Trondheim kommune og FHI tirsdag formiddag, forteller fagdirektør Frode Forland til Dagbladet at de synes det er fint at kommunen anbefaler munnbindbruk.

- Det synes vi at er fint, og det er helt i tråd med det som vi har snakket med kommunene om, nemlig at når smitten går opp ganske mye, så bør man prøve å håndtere det med lokale tiltak, sier Forland til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har hatt jevnlig kontakt med Trondheim kommune og diskutert situasjonen grundig med relevante aktører. Vi har også hatt et møte med kommunen i formiddag, og har avtalt et nytt møte i slutten av uka. FHI har løpende kontakt med mange kommuner.

SNUR: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) snur etter denne uttalelsen til NRK. Video: NRK Vis mer

- Ikke motstridende

På den ene siden anbefaler kommunen bruk av munnbind igjen, men på den andre siden understreker de at situasjonen oppfattes å være så alvorlig at det er grunn til å gjøre endringer i lokal forskrift. Dagbladet spurte Røsstad om ikke det kan oppleves som motstridende.

- Det er ikke motstridende. Om situasjonen ikke er ute av kontroll, så bør man først forsøke å håndtere den med anbefalinger, og eventuelt endre lokal forskrift dersom det er behov for å stramme mer til, svarer Røsstad.

- Hvorfor er denne anbefalingen forholdsmessig?

- På nåværende tidspunkt registrerer vi flest smittetilfeller blant skoleungdom. Ganske mange av dem tar buss i rushtrafikken, og vil dermed ofte sitte eller stå litt tett, og derfor vil vi anbefale bruk av munnbind på offentlig sted der hvor det ikke er mulig å holde minst en meter avstand. Dette er derimot ikke en generell anbefaling om munnbindbruk.

Tiltakspakke

Forland ved FHI forteller at de har snakket med kommunen om mulighetene for en bredere tiltakspakke.

- Vi har snakket med Trondheim kommune om behovet for en større tiltakspakke, slik som Tromsø kommune nylig innførte. Allerede utføres det jevnlig testing i Trondheim, særlig inn mot skolene, samtidig som det jobbes med å nå ut til særlige grupper som ikke har tatt imot tilbudet om vaksinasjon ennå. I tillegg er det viktig å komme i gang med å tilby tredje dose til dem som skal få det.

- Hva vil dere si til andre kommuner, som kanskje ønsker å gjøre som Trondheim?

- Kommunene må hele tida vurdere situasjonen lokalt: Hvem er det som smittes, hvordan er presset på den lokale helsetjenesten og hvordan påvirker dette spesialhelsetjenesten? Årsaken til at Tromsø innførte et bredt sett med anbefalinger, var at Universitetssykehuset i Nord-Norge rapporterte om kapasitetsutfordringer.

St. Olavs Hospital gikk tirsdag ettermiddag over til gul beredskap.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Ringer ikke lenger

Kommunen opplyser at tirsdag formiddag var det registrert 172 nye smittetilfeller siste døgn. På grunn av det store smittetrykket de siste dagene vil det ikke lenger være mulig for smittevernkontoret å ringe smittetilfellene, som i stedet vil få tilsendt SMS med instrukser.

- Vi må tenke kreativt for å finne ut av hvordan vi skal nå nye smittetilfeller på best mulig måte. De vil få beskjed, men man må altså bruke andre metoder enn at smittevernkontoret ringer, sier kommuneoverlege Røsstad.

- Hvordan er smittesituasjonen i Trondheim?

- Vi ser at smittespredningen i all hovedsak foregår blant uvaksinerte personer, eller personer som har mottatt bare én dose. Dette gjelder særlig barn og unge. Selv om vi registrerer mange smittetilfeller, så er det ikke mange som blir alvorlig syke, ettersom mange er beskyttet av vaksinene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer