BLE FLYTTET: Den fornærmede 27-åringen bodde i barndommen og ungdomstida i flere fosterhjem. Her sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLE FLYTTET: Den fornærmede 27-åringen bodde i barndommen og ungdomstida i flere fosterhjem. Her sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Spurte om det var riktig at mamma tok på henne steder hun ikke likte

Alvdal-datteren (27) ble raskt flyttet fra fosterhjemmet da hun fortalte om overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Den nå 27 år gamle datteren til Alvdal-moren fikk diagnosen Asperger-syndrom, ble kalt et vanskelig barn, og fikk beskjed om at hun løy.

Da moren valgte å flytte til Alvdal i 1998 ville hun ikke ha med seg det hun mente var et håpløst barn. En venninne av moren sa seg villig til å seg av av jenta. Da hadde hun allerede over en lengre periode observert at både jenta og broren hennes forandret seg.

- I begynnelsen da mor hadde truffet stefar trodde jeg det bare dreide seg om litt småsjalusi, men rundt 1991-92 ble forandringene mer merkbare, forklarte kvinnen i Nedre Romerike tingrett.

Venninna oppfattet imidlertid ikke den lille jenta som vanskelig, slik både moren og stefaren har forklart i retten tidligere. Hun mener jenta virket stille og forsøkte å gjøre seg usynlig, mens det var broren som var mer utagerende og aggressiv.

- Var redd Både moren og stefaren er i Nedre Romerike tingrett tiltalt for vold og grove seksuelle overgrep mot den i dag 27 år gamle kvinnen. Overgrepene skjedde ifølge tiltalen fra 1990 til 1998.

Den tiltalte moren fortalte flere ganger om problemene hun hadde med sin eldste datter, forteller den tidligere venninnen.

- Hun ble mer og mer negativ overfor dattera. Jeg hørte stadig at hun var vanskelig å ha med å gjøre. Når jeg var der oppfattet jeg det ikke sånn. Jeg så at hun var nervøs. Når mor eller noen andre snudde seg fort vek hun raskt tilbake. Hun var knytt. Hun var redd.

Da moren flyttet med de tre andre barna til Alvdal, flyttet jenta inn hos morens venninne. I begynnelsen virket hun redd og usikker, men løsnet etterhvert opp. Etter hvert begynte 12-åringen å fortelle og stille spørsmål som fikk henne til å reagere.

- Hun begynte med å si at hun var utrygg og redd hjemme. Så spurte hun om det var riktig at mamma skulle ta på henne steder hun ikke likte, forteller kvinnen.

Kontaktet barnevernet Etter at fornærmede begynte å fortelle mer valgte kvinnen å kontakte barnevernet for å spørre om hjelp. I stedet fikk hun beskjed om at hun ikke ville klare å takle barnet, hevder hun.

Kort tid etter ble fornærmede flyttet til et annet fosterhjem.

Svein Holden er aktor i alvdal-saken som nå pågår på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Svein Holden er aktor i alvdal-saken som nå pågår på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Da du kontaktet barnevernet, fortalte du også om mor? spør aktor Svein Holden.

- Nei.

- Hvorfor ikke det?

- Jeg hadde vel tro på at de skulle lytte til meg når jeg fortalte det jeg gjorde, og at de ville gi barnet mer tid til å fortelle mer.

I avhør har kvinnen sagt at hun tror moren hadde baktanker med å prøve å få en diagnose på datteren og flytte henne i et nytt fosterhjem og at det var en «ondskapsfull plan for å komme seg fri selv.»

- Det å få en diagnose på barnet var en måte å gjemme seg bak at barnet løy hvis hun skulle fortelle om overgrep.

Den fornærmede har tidligere forklart at det var først når hun kom til morens venninne at hun følte seg trygg og turte å fortelle om overgrepene. Da hun ble flyttet derifra lukket hun seg igjen, fortalte hun.