Spurte om han kunne sparke advokatene

Anders Behring Breivik sendte i hele dag lapper til forsvarerne, og ville stille vitnene spørsmål. Da han ikke fikk lov til dette, spurte han om det ville hjelpe å sparke forsvarerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var etter at AUFs generalsekretær Tonje Brenna hadde vitnet, at Breivik ønsket å ta ordet.

Han sa at han ønsket å stille spørsmål direkte til AUF-generalsekretæren om ungdomspartiets ideologi. Samtidig slo han fast at han hadde forstått det slik at han kun hadde lov til å komme med kommentarer til vitnene, ikke stille dem spørsmål.

Dommer Arntzen svarte bekreftende, at hadde han spørsmål, måtte han formidle dem via sine advokater.

- Hvis jeg frasier meg mitt forsvar, har jeg heller ikke rett til å stille spørsmål?, spurte Breivik dommer Wenche Elizabeth Arntzen i retten.

Han sa også at han mente at hans begrensede mulighet til å stille spørsmål var et resultat av «politisk korrekthet».

- Vil ha fokus på ideologi Ifølge forsvarer Vibeke Hein Bæra, ligger det ingen dramatikk i Breiviks spørsmål til dommeren.

- Jeg oppfatter det som uproblematisk. Han har et behov for å ytre seg, og jeg tar det ikke som noe annet enn det. Det er ingen tillitskrise mellom oss, sier Bæra.

- Har Breivik noensinne ytret ønske om å kvitte seg med dere som forsvarere?

- Nei. Vi snakker ut om det som er problematisk. Overfor oss gir han uttrykk for at han er fornøyd, sier Bæra.

I retten i dag skriblet Breivik iherdig på Post-It-lapper, som han sendte til sine forsvarere.

- Det går på at han ønsker mer fokus på seg selv og ideologien, sier Hein Bæra.

- En belastning Advokat Geir Lippestad har tidligere fortalt Dagbladet om hvor vanskelig oppdraget med å forsvare Anders Behring Breivik er.

- Jeg har aldri angret på at jeg sa ja. Men jeg har tenkt nesten hver eneste dag at det er vanskelig og krevende å stå i oppdraget. Alt har blitt mye sterkere enn jeg hadde trodd. Hadde jeg visst 23. juli, det jeg vet nå, hadde jeg muligens takket nei, medgir Lippestad.

Advokaten er ærlig på at saken er en belastning psykisk og fysisk både for ham selv og medforsvarerne.

- Vi har alle fått reaksjoner. Det er utrolig krevende å forholde seg til alt dette grusomme som vi jobber med hver dag. Vi sitter jo med alle bildene og alle dokumentene.
 
- For å kunne gå inn i denne saken med full kraft, for å gi et best mulig forsvar, så må jeg må legge en del av meg selv på hylla. Den delen av sjela mi som brenner for svake i samfunnet og andre ting har jeg måttet legge litt til side og være profesjonell.

- Har lånt bort sjela mi Overfor Dagbladet utdyper Lippestad:

- Da jeg tok denne saken, trodde at alt kom til å bli som før. Men jeg innser nå at det nok ikke blir slik.
 
- Det føles som jeg har lånt bort sjela mi og at jeg håper jeg får den tilbake etterpå. Om jeg får den tilbake like hel vet jeg ikke. Kanskje er jeg forandret når saken er over. Forhåpentlig ikke til det verre, men det er en sak det er helt spesielt å sitte i.

Advokaten sier han tidlig gjorde det klart overfor Breivik at han ikke kunne videreformidle hans budskap. Men enkelte ting, som at klienten hans ikke angrer, har han sagt hele veien.

- Han er veldig tydelig på at han ikke angrer og veldig detaljert i måten han beskriver sine handlinger på. Han ønsker også at jeg skal formidle at han ikke angrer. Jeg tror rettssaken vil bli opprivende, men når det er sagt er det også ytterst viktig at det blir en åpen rettssak der han får forklart seg så omfattende som mulig for å opprettholde rettsikkerhetsprinsippet.

POST-IT: I retten i dag skriblet terroristen på en rekke Post-It-lapper, som den han har i hånda, som han ga til sine forsvarere. - Det handler om at han ønsker mer fokus på seg selv og på ideologi, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra (t.h.) Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
POST-IT: I retten i dag skriblet terroristen på en rekke Post-It-lapper, som den han har i hånda, som han ga til sine forsvarere. - Det handler om at han ønsker mer fokus på seg selv og på ideologi, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra (t.h.) Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer