TOPPMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) hilser på Etiopias statsminister Meles Zenawi  i forbindelse med toppmøtet om energifattigdom i Oslo mandag. 
Foto: Erik Johansen / Scanpix
TOPPMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) hilser på Etiopias statsminister Meles Zenawi i forbindelse med toppmøtet om energifattigdom i Oslo mandag. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

Spurte om svenske journalister

Jens Stoltenberg møtte Etiopias statsminister Meles Zenawi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tok opp saken til to svenske journalister som sitter fengslet i Etiopia, da han møtte sin etiopiske kollega Meles Zenawi mandag.

18 års fengsel Frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson ble pågrepet i Etiopia 1. juli i år. De risikerer nå å bli dømt for terror og få opptil 18 års fengsel i landet.

Nevnte journalistene Journalistene ble arrestert for ulovlig å ha krysset grensen til Etiopia og skal ha vært sammen med opprørssoldater da de ble tatt. Ifølge svenske medier skal journalistene ha ønsket å undersøke oljeselskapet Lundins virksomhet i den omstridte Ogaden-regionen.

— Jeg nevnte spørsmålet relatert til to svenske journalister, bekreftet Stoltenberg etter et møte med den etiopiske statsministeren Meles Zenawi.

Rimelig energi Norge lanserte mandag et partnerskap for å gi folk i fattige land tilgang til grønn og rimelig energi, og Etiopia er en av Norges partnere i prosjektet.

Utenfor hotellet der konferansen ble holdt, var demonstranter på plass for å protestere mot Zenawi, som de kaller en diktator og som de mener står bak menneskerettsbrudd i Ogaden.

— Dialog viktig Stoltenberg mener imidlertid ikke menneskerettskritikken står i veien for at Norge samarbeider med Etiopia om utvikling.

— Det er viktig å ha dialog. Å fremme økonomisk samarbeid blant annet i energisektoren er i seg selv viktig for å fremme menneskerettigheter. Å redusere fattigdom er et menneskerettsspørsmål, sa Stoltenberg.

(NTB)