Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sputnik - en søppelmester

DRANGEDAL (Dagbladet): Sputnik er blant de beste i landet til å sortere søppel. I Drangedal krever nemlig kommunen at Sputnik leverer avfall i ni kategorier, og søpla henter kommunen selv!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tok et par måneder før jeg skjønte hva som skulle legges hvor, du kan skjønne det ble mye å holde styr på, sier Knut «Sputnik» Storbukås.

Men Sputnik har ikke noe annet valg. Hjemkommunen Drangedal har siden nyttår krevd at alt søppel leveres i ni ulike sekker og bokser. Dette koster hver familie 1200 kroner hver i årsavgift. Til gjengjeld blir alt hentet, slik at innbyggerne slipper å kjøre noe av søppelet selv. Kommunene har funnet ut at dette lønner seg i et område med lange avstander mellom husene.

Miljøinnsats

- Det er kjerringa Vivian som er best på dette med sortering, men jeg bærer nå ut noe søppel jeg også, og ungene er blitt riktig så flinke til å sortere ut, sier Sputnik, som er veldig tilfreds med å gjøre en ekstra søppelsortering for miljøet.
- Da vi i 1994 kom i gang med å sortere i ni kategorier i Nissedal, mente vi at vi like godt kunne gjøre det skikkelig når vi først begynte. Ved nyttår innførte vi den detaljerte sorteringen i Drangedal og Åmli også. Noen innkjøringproblemer har det vært, men vi synes dette går bra, sier Bjørn Haugland i Indre Agder og Telemark avfallsselskap.

Ulønnsomt

De henter søppel hver 14. dag. Noen typer avfall hentes enda sjeldnere, og klær og sko, som leveres til Fretex, hentes bare hvert halvår.

- I begynnelsen ble det mye diskusjon mellom bygdefolket. Vi skjønte ikke helt hvordan vi skulle ordne dette praktisk. Og nå kan det av og til være et problem å få plass i boksene til alt avfallet. Jeg er uansett ikke blitt mer miljøbevisst når jeg går i butikken og handler, forteller Sputnik.

I dag tjener kommunene ikke en rød øre på å hente søppel hjemme hos folk. Til tross for at nesten alt blir levert til fabrikker som bruker avfallet til å produsere nye produkter.

- Vi kommer til å omsette for 5,6 millioner kroner i 1998, men søppel er blitt mindre lukrativt. For fire år siden fikk vi 40 øre per kilo papir, mens vi i dag må betale det samme, sier Haugland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!