Sputnik er Forsvarets nye våpen

Blir du krigersk av å høre Sputnik? Du er ikke alene. Drangedølen er Luftforsvarets nye og effektive våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis de hadde montert høyttalere på jagervingene sine, og spilt Sputnik for fullt, så tenker jeg Saddam hadde gitt seg med det samme, sier artisten selv.

Han er godt fornøyd med å bli brukt som våpen, og beklager seg bare over at det ikke har skjedd før.

Det er 717-skvadronen på Rygge flystasjon som har fått ideen om å bruke Sputnik som kampmiddel mot fienden. Kort fortalt skjer det ved at de sporer opp fiendens radiofrekvenser og at de bryter inn i dem med å spille Sputnik på fullt volum. Det ødelegger konsentrasjonen hos flygerne, samtidig som det overdøver de budskapene som egentlig skal sendes.

Selv bruker Knut «Sputnik» Storbukås også sin egen musikk som våpen - men bare mot støy.

- Jeg spiller min egen musikk i den gamle Scaniaen min, jeg, for å overdøve støyen fra motoren. Det egner den seg godt til, sier lastebileieren, som ikke blir lei av å høre sin egen stemme.

- Jeg synes det er topp, sier han til Dagbladet.

Det er ikke akkurat budskapet fra Forsvaret. Når de spiller «Skilles Johanne» er det ment som ren terror, og det får ikke hjelpe at Knut Storbukås selv synes at «Lukk opp din hjertedør» hadde vært et riktigere budskap å sende Saddam.

- I vår sammenheng er det ikke brukt som underholdning. Det skal forstyrre og trekke oppmerksomheten bort fra det flygerne holder på med. Når du har hørt refrenget fra «Skilles Johanne» om og om igjen blir du ganske sliten i hodet, sier skvadronsjef Hans Petter Narmo.

Om Sputnik-musikken er i overensstemmelse med Geneve-konvensjonen eller utgjør et brudd på internasjonale avtaler, sier historien ingenting om.

«TERRORARTIST»: - Jeg spiller min egen musikk for å overdøve lastebilstøyen, sier Knut «Sputnik» Storbukås. Men Forsvaret bruker Sputnik som ren terror.