Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spydde ut 13 km høy askesøyle

Utbruddet presser seg gjennom isen. Støvskyen kan nå Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det flommer ut mot sjøen. Det er ikke fare for mennesker, men flytrafikken er sperret i et område 300 kiliometer østover. Utbruddet skjer i et område under isbreen Vatnajøkul, sier Omar Oskarsson på Morgunbladid til Dagbladet.no.

Islendingene fikk de første forvarslene om utbruddet i går kveld. Klokka 20.10 ble det registrert rystelser i bakken da det begynte å koke under Vatnajøkuls tykke iskappe øst på Island.

Islandske myndigheter omdirigerte tirsdag all flytrafikk over området på grunn av en 13 kilometer høy søyle av aske og røyk over vulkanen.

- Det er ekstremt farlig å fly inn i en sky av vulkansk aske, sier Bergthor Bergthorsson i de sivile luftfartsmyndighetene.

Alle fly mellom Europa og USA over Island har blitt omdirigert til en rute lenger sør.

Det er ingen umiddelbar fare for menneskeliv, for utbruddet skjer i et av de mest utilgjengelige deler av Island. Dersom store mengder smeltevann kommer strømmende på en gang, kan det bli snakk om materielle ødeleggelser.

Situasjonen minner ifølge islandske eksperter om det siste utbruddet under Vatnajøkul i 1998. Da startet utbruddet åtte timer etter at de voldsomme, konstante jordskjelvene ble konstatert.

Den islandske geologen Hjorleifur Sveinbjornsson sier det er umulig å vite hvor lenge utbruddet kommer til å vare.

- Utbruddet er stabilt, men dette kan vare i dager eller uker, sier han ifølge Reuters.

image: Spydde ut 13 km høy askesøyle

Kan nå Norge


- Det er en viss sjanse for at denne støv- og askeskyen når Nord-Norge. Men værforholdene rundt Island er slik at den trolig kommer vil blandes krafig ut, sier meterolog Svein Inge Andersen ved Storm Weather Center til Dagbladet.no.

- Utbruddet gikk over flyet


Terje Sørgjerd fikk se utbruddet med egne øyne da han tok av med Iceland Air mot Oslo i morges klokken 07:35.

- Vi tok av fra Reykjavik og svinget brått like etter avgang. Over høyttalerene sa de at vi kunne se et vulkanutbrudd på venstre side. Da lå vi på 39.000 fots høyde (11 km) og røykskyen var høyere enn oss. Den gikk opp gjennom skyene og videre oppover i atmosfæren. Det så både vakkert og kult ut, sier Sørgjerd til Dagbladet.no.

Uheldigvis hadde han sitt splitter nye digitalkamera liggende i bagasjen.

ASKESØYLEN: Dette satellittbildet fra NOAA satellitten er tatt klokken 13:13 norsk tid. Røykskyen østover fra Island kan være røykskyen fra vulkanutbruddet, men det er nærmest umulig å skille den fra vanlige skyformasjoner.
VOLDSOMME KREFTER: - Det var et spektakulært syn, sier geolog Hjorleifur Sveinbjornsson om utbruddet på Vatnajøkul. Dette bildet er fra utbruddet i 1998.
SISTE: Dette bildet tatt av den amerikanske værsattelitten NOAA nå i ettermiddag viser tydelig den varme utblåsningen fra vulkanen. Selve krateret er den lille sorte prikken skrått ned til venstre i sirkelen. Askeskyen er det gule feltet som strømmer ut fra den.
<B>SPEKTAKULÆRT:</B> Røykskyen er et spektakulært skue fra oven.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media