Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spylte vekk anti-nazistene

Politiet rettet vannkanonene mot mot-demonstrantene som ville hindre 3000 nynazister fra å marsjere gjennom Berlin. - Min bestefar var ingen kriminell, sto det på en nazibanner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 14-tida kom de første meldingene om sammenstøt mellom mellom politiet og anti-nazistene. De ble møtt med vannkanoner da de forsøkte å stille seg i veien for nazistene. 4000 politifolk var plassert langs ruta hvor nazistene fikk lov å marsjere.

Planen var å gå gjennom det som tidligere var byens jødenabolag, men politiet tvang nazistene til å ta en annen vei. Ugjennomtrengelige politilinjer og pansrede kjøretøy laget en mur mellom nazistene og mot-demonstrantene. Flere gater var avstengt og mydighetene holdt oversikten fra helikoptre som fløy over byen.

Politiet rettet vannkanonene mot anti-nazistene da de forsøkte å bryte politisperringene for å nå fram til nazistene. 1500 personer deltok på mot-demonstrasjonene.

Provoserende utstilling

Nazistene ønsket å vise sin avsky mot en omstridt utstilling som omhandler naziforbrytelser under andre verdenskrig. Utstillingen er blitt beskyldt for å være unøyaktig og overflatisk, og at den framstiller nazistene overdrevent negativt.

På nazi-bannerne sto det blant annet:

- Min bestefar var ingen kriminell

- Heder og ære til tyske soldater

- Tyske soldater - heroiske gjerninger

Det høyreekstreme partiet NDP anslo at over 4000 nynazister ville slutte opp om dagens protestmarsj.

Ingen nazisanger

- Dette er en utålelig provokasjon, særlig fordi nynazistene skal marsjere foran en synagoge på en jødisk helligdag, sa regjerings-talsmann Uwe-Karsten Heye.

Myndighetene tillot likevel marsjen av hensyn til ytringsfriheten. Protestantene fikk derimot ikke ha på seg uniformer, de karakteristiske bomberjakkene eller boots. De fikk ikke synge nazisanger eller marsjere militært. De måtte også la flagg og trommer ligge hjemme.

Få jøder igjen

Dagens nazimarsj var den største i Berlin siden andre verdenskrig.

- Det blir interessant å se hvordan politiet skal fjerne jødene som står i veien for nynazistene, sa Annetta Kahane som er talskvinne for byens jødiske befolkning.

I dag bor det rundt 30 000 jøder i Berlin. Før andre verdenskrig bodde det 670 000 jøder i byen.

GATEKAMPER: Mot-demonstrantene barrikaderte gatene mens de forberedte seg på sammenstøtene.Foto: SCANPIX/AP
KNUST: En anti-nazist stjeler med seg "Stopp - politi"-skiltet fra den ødelagte politibilen.Foto: SCANPIX/EPA
PROVOSERER NAZIENE: Onsdag åpnet denne utstillingen i Berlin. Målet er å vise fram nazistenes krigsforbrytelser.Foto: SCANPIX/EPA
JØDE-PROTEST: Jøder og venstre-radikale blokkerte veien foran synagogen som nynazistene ville marsjere forbi.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart