Spytter inn 14 milliarder i Statkraft

Regjeringen skal gjøre Statkraft til fornybar-stormakt.

PRESSEKONFERANSE NÅ: Næringsminister Trond Giske holder pressekonferanse om eierskapssak i formiddag. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
PRESSEKONFERANSE NÅ: Næringsminister Trond Giske holder pressekonferanse om eierskapssak i formiddag. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Drammen, 20100323:  Kunskapsminister Kristin Halvorsen besøker Høgskolen i Buskerud i forbindelse med den store lærersatningen GNIST. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Drammen, 20100323: Kunskapsminister Kristin Halvorsen besøker Høgskolen i Buskerud i forbindelse med den store lærersatningen GNIST. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at staten skal øke sine investeringer i Statkraft. Selskapet skal satse på fornybar energi i Norge og i utlandet.

- Vi har etter langvarig, grundig behandling kommet fram til dette vedtaket som styrker egenkapitalen i Statkraft med 14 milliarder kroner. Med dette følger regjeringen opp ambisjonen fra Soria Moria-II-erklæringen om at Statkraft skal videreutvikles som en motor innen fornybar energi, sier næringsminister Trond Giske på en pressekonferanse i formiddag.

Stormakt
Planen for de nye investeringene er i sin helhet knyttet til satsing på miljøvennlig fornybar energi. Kapitalutvidelsen gjør ifølge Giske Statkraft og Norge til en stormakt i Europa på fornybar energi.

- Dette gir teknologisk utvikling, arbeidsplasser, aktivitet, styrker norsk strøm og varmeforsyninga. Dette er en av de største kapitalutvidelsene i et statlig selskap noen sinne. Statkraft er nå det største selskapet i Europa på fornybar energi, sier næringsministeren.

Statkraft skal investere i Norge, Sverige, Storbritannia, resten av Europa, Sør-Amerika og Asia, og vil konsentrere seg om vann- og vindkraft samt fjernvarme.

- Statkrafts strategi er mer spissa enn tidligere på vind- og vannenergi. Det har vært viktig for at vi som eiere har sett positivt på denne kapitalutvidelsen, sier Kristin Halvorsen.

Kristin Halvorsen mener at investeringen er god på grunn av profilen, fordi den vil føre til teknologiutvikling og fordi den vil øke avkastningen i Statkraft. I 2011 vil avkastningen være på 85 prosent, og framover et sted mellom 75 og 100 prosent.

Har gasskraftverk
Statkraft har fortsatt et gasskraftverk i Tyskland i sin portefølje, men de nye pengene skal ikke investeres i fossil energi.

Selskapet har i dag en markedsverdi på 140 milliarder kroner.