HØY PRISING: Karl Alveng Munthe-Kaas eier aksjer verdsatt til 200 millioner kroner i Kolonial. Foto: Oliver Orskaug, Finansavisen.
HØY PRISING: Karl Alveng Munthe-Kaas eier aksjer verdsatt til 200 millioner kroner i Kolonial. Foto: Oliver Orskaug, Finansavisen.Vis mer

Spytter inn 300 mill. for å redde matkjede

Kinnevik går inn i Kolonial.no.

(Hegnar.no): Matleverandøren Kolonial.no som i fjor tapte flere hundretusen kroner om dagen, får nå Kinnevik på eiersiden. Kinnevik AB er et av Sveriges største investeringsselskap med eierandeler på i underkant av 100 milliarder svenske kroner, og er største eier i blant annet Zalando, Tele 2 og MTG.

Kinnevik gikk inn med 200 millioner kroner i en rettet emisjon, og gjorde i tillegg et kjøp på 100 millioner kroner fra eksisterende aksjonærer. Dette verdsetter Kolonial.no til skyhøye 2,24 milliarder kroner etter emisjonen og fullt utvannet. Bare siden i fjor sommer har verdien på selskapet steget med 50 prosent.

- Det er en fantastisk partner for oss, antageligvis den beste investoren vi kunne hatt i Europa. Investeringsfilosofien til Kinnevik er en kjempe-match og selskapet spesialiserer seg på teknologidrevne selskaper. I tillegg er de nye svenske eierne langsiktige, sier Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas til Finansavisen.

Også Andreas Bernström, investeringsdirektør i Kinnevik virker å være svært fornøyd med det nye eierskapet i Kolonial.

- Vi er glade for å delta i finansieringsrunden i Kolonial.no, et selskap som passer godt med vår investeringsstrategi om å bruke teknologi for å tilby kundene flere og bedre valg. Vi har blitt imponert av grunnleggerne og hva de har oppnådd på en relativt kort periode. Kinnevik er godt posisjonert for å støtte teamet for å drive vekst i virksomheten, og vi gleder oss til å samarbeide med Kolonial.no for å nå sine mål.

Etter transaksjonen blir Kinnevik selskapets nest største aksjonær etter Rasmussen-familien fra Kristiansand som har investert 550 millioner i Kolonial.

Sjefen solgte

En av de som solgte aksjer til Kinnevik, var Kolonial-sjef Munthe-Kaas.

- I denne runden solgte jeg aksjer for cirka én million kroner, så det er en veldig liten del av min totale beholdning, sier han.

Basert på dagens verdsettelse eier Munthe-Kaas nå aksjer for om lag 200 millioner kroner, og beholdningen hans har dermed steget med nærmere 50 millioner kroner i verdi siden i fjor sommer. I følge Finansavisen har han realisert aksjer for rundt 11 millioner kroner siden 2016.

Stort tapssluk

Selv om verdien av Kolonial.no har skutt i været de seneste årene, viser regnskapet store tap. Samlet har nettmatbutikken tapt 411 millioner kroner siden oppstart i 2013, hvorav underskuddet var på én kvart milliard i fjor.

- Når kommer dere til å begynne å tjene penger?

- Det er fortsatt uvisst og tankene rundt det holder vi hemmelig inntil videre, sier Munthe-Kaas til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Analytiker spår kursoppgang – anbefaler kjøp
Per Sandberg kan sikre statsrådslønnen i seks måneder