Spytter millioner i kommunekassa

HOLE (Dagbladet): Denne uka ble det første spadetaket tatt for Hole kommunes nye sykehjem. Samtidig bygger kommunen boliger for funksjonshemmede, og planlegger ny skole. Alt er mulig i en kommune som har boligkongen Olav Thon på skattelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiendomskongen Olav Thon betaler alene om lag 15 prosent av Hole kommune i Buskeruds skatteinntekter. Det gjør ham til kommunens suverent største enkeltskatteyter.

Ordfører Per Berger legger ikke skjul på at de må undersøke om Thon fortsatt skal bo i kommunen, før store prosjekter settes i gang.

God dialog

- Vi vurderte lenge hvorvidt vi kunne satse så stort som vi gjør nå. Men vi har en god dialog med Olav Thon. Han gir beskjed til kommunen når endringer er på gang, så vi kan planlegge. De signalene vi har fått er vi beroliget over. Han har valgt å bo i Hole for å kunne gå turer i skog og mark, og det håper vi han vil fortsette med, sier Berger.

Hole kommune må sette seg i gjeld på nær 33 millioner for å bygge det nye sykehjemmet.

- Det må skatteinntektene finansiere. Vi er heldige som har skattebetalere som nesten er et AS i seg selv, forklarer Berger.

- Som Olav Thon?

Særtilfelle

- Olav Thon er et viktig særtilfelle. Skatt er kommunens viktigste inntektskilde, og Olav Thons bidrag er det lett å bli avhengig av. Skulle vi plutselig miste den inntekten, ville det være et stort tap. Thons bidrag gjør at vi i stor grad greier oss selv, uten tilskudd fra staten. Men vi har en del løft vi må ta framover, som gir oss hjertet i halsen ved tanken, forklarer Berger.

For kommunen må også tenke på framtida. Derfor lager de nå en beredskapsplan for dårligere tider.

- Så store skatteinntekter vil jo ikke vare evig, sier fungerende rådmann Jens Ingebrigtsen.

- Når Olav Thon blir borte eller flytter, håper vi å ha avsatt midler i et fond til overgangsfasen. Men vi vet at Olav Thon er en vital kar. På fleip kan han si til oss at han kommer til å holde på i mange år til, sier Ingebrigtsen.

I tillegg til det nye sykehjemmet, Rudsøgården bo- og rehabiliteringssenter til 61 millioner kroner, bygger kommunen to boligkompleks for funksjonshemmede til 19 millioner. Samtidig planlegger kommunen en ny skole.

Ordfører Per Berger er svært fornøyd med kommunens byggeprosjekter.

- Det er den største satsingen Hole kommune noen gang har beveget seg ut på. Det nye sykehjemmet ligger på landets fineste tomt, skryter Berger.

Vil ha mer

Men helst ville han beholdt flere av Thons millioner.

- Fordi vi har store inntekter, får vi ikke så store overføringer fra staten. Vi har høyere skatteinntekter enn gjennomsnittskommunene, men mye av det må vi levere fra oss på grunn av utjevningen mellom kommunene, mener Berger.

HELDIGGRIS: Per Berger i Hole kommune må være Norges heldigste ordfører. Skattepengene fra Olav Thon er bedre enn en lottogevinst.