Rødt-profil sint på justisministeren

- Spytter på det norske flagget

Justisministerens tale på frigjøringsdagen får det til å koke på venstresiden. Rødts Mimir Kristjansson mener Jøran Kallmyr spytter på flagget, mens Aps Anniken Huitfeldt kaller det hele uverdig og unorsk.

PROVOSERT: Rødts Mimir Kristjánsson ble forbanna da han hørte hva justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sa i en tale på frigjøringsdagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PROVOSERT: Rødts Mimir Kristjánsson ble forbanna da han hørte hva justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sa i en tale på frigjøringsdagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble så sur da jeg så det, at jeg hadde lyst til å si: Kan vi ta dette utenfor?

- Du hadde lyst til å gi ham en på trynet?

- Ja, rett og slett. Det sier jeg med glimt i øyet, selv om Erna Solberg nok ikke ville brukt akkurat de ordene, sier Kristjansson.

Etter Siv Jensens mye omtalte utfall mot «disse jævla sosialistene» på landsmøtefesten til Frp i helga, skulle det ikke gå mange dagene før en ny Frp-profil klarte å opprøre landets sosialister.

- Frihet mot sosialisme

Under markeringen av frigjøringsdagen på Jørstadmoen 8. mai snakket nemlig justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om «frihet mot sosialisme».

Det var i en passasje der han snakket om opprettelsen av NATO etter den andre verdenskrig at ordene falt:

- Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme, sa justisministeren ifølge NTB i sin tale.

Det var avisa Gudbrandsdølen Dagningen som omtalte saken først.

- Ikke til å holde ut

- At en Frp-er skal belære norske sosialister og kommunister om kampen mot nazismen og vri den til en kamp mot sosialismen, er ikke til å holde ut, tordner Kristjansson.

Den kjente samfunnsdebattanten og forfatteren sluttet nylig som journalist i Klassekampen for å bli Rødts ordførerkandidat i hjembyen Stavanger.

- Veldig mange motstandsfolk var kommunister, dette var folk som tok de hardeste løftene, som ble torturert, sendt i konsentrasjonsleir, som mistet venner og familie. De kjempet for Norges frihet - og så kommer justisministeren på frigjøringsdagen 8. mai og spytter på det? Nei, det synes jeg er så uverdig og så håpløst.

- Husk at kommunistene etter krigen ikke fikk heder, ære og medaljer - de ble overvåket, forfulgt og fikk yrkesforbud, fortsetter han.

- Misforstått

Justisminister Jøran Kallmyr var torsdag i regjeringskonferanse og har ikke vært tilgjengelig for Dagbladet. Men han stilte opp i Dagsnytt 18 på NRK.

Der slo han fast at han er blitt «misforstått av folk som ikke har hørt talen».

- Det var overhodet ikke min intensjon at noen skulle føle seg såret, og synes det er leit at det som egentlig var hovedsaken, at veteranene skulle hylles, er blitt glemt, sa Kallmyr.

KONTEKST: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener talen på Jørstadmoen er lite å ta på vei for.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONTEKST: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener talen på Jørstadmoen er lite å ta på vei for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt var ikke overbevist. Hun mener Kallmyr helt bevisst slo sosialister i hartkorn med kommunister.

- Det er unorsk å skape den typen motsetninger på veterandagen som det du gjør, sa hun og fortsatte:

- Jeg synes det er så uverdig, utidig og unorsk at du bruker 8. mai til å videreføre en nachspiel-stemning fra Frps landsmøte. Jeg synes du burde finne ord på den dagen som samler og ikke splitter.

Overfor Dagbladet sier Kallmyr at han er like takknemlig for den innsatsen kommunistiske, sosialistiske og sosialdemokratiske motstandsfolk la ned under krigen, som overfor alle andre motstandsfolk.

- Setningen det refereres til var ikke knyttet til motstandskampen. I den tolv minutter lange talen var jeg innom en historisk beskrivelse av kalde krigen. Det var i settingen de ideologiske motsetningene mellom det frie vesten og det ufrie øst at jeg sa at det var «frihet mot kommunisme og sosialisme». Derfor blir kritikken fra Kristjansson malplassert. Han burde nok ta seg tid til å høre på hele talen før han drar konklusjoner, sier justisministeren.

- Forstår reaksjonene

Pensjonert historieprofessor og en av dem som har forsket mest på den kommunistiske motstandsbevegelsen i Norge, Terje Halvorsen, har følgende å si om reaksjonene på Kallmyrs tale.

- NATO førte jo en kamp mot den østeuropeiske formen for sosialisme, men det var mange i Vesten som kalte seg sosialister og som var for NATO. Arbeiderpartiet kalte seg selv et sosialistisk parti i flere tiår etter krigen, sier han.

- Å beskrive NATOs kamp mot kommunismen etter krigen er én ting, men når han tar med sosialismen i tillegg, skjønner jeg godt at folk reagerer. Det har jo i høy grad en brodd mot Arbeiderpartiet også, sier Halvorsen, som selv er sønn av tidligere NKP-topp Roald Halvorsen, som senere ble sentral i SV.

Nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet ønsker å bedømme den ferske justisminister for politikken - ikke retorikken.

- Hvis Jøran Kallmyr vil gjøre seg interessant som justisminister, bør han levere politikk for innbyggerne i Norge og sørge for at folk får et godt polititilbud uansett hvor man bor i landet. Måten å gjøre seg interessant på er ikke å komme med kraftfulle formuleringer mot sosialisme på frigjøringsdagen til Norge, sier Tajik til Dagbladet.

- Spytter på flagget

Kristjansson mener Kallmyr slår partipolitisk mynt på en dag som burde kunne feires av alle nordmenn - uavhengig av ståsted.

- Det er ikke bare det at han spytter på sosialister og kommunister, men etter mitt syn spytter han også på det norske flagget. Hvis det er en ting vi kan være enige om, så er det at det ikke spiller noen rolle hva slags parti du stemte på ved forrige valg, når vi forsvarer Norges frihet og demokrati, sier Rødt-profilen og fortsetter:

- Jeg roser gjerne mostandsfolk som var i Høyre, selv om jeg ikke er Høyre-mann. Men Kallmyr utnytter den felles nasjonale kampen for frihet og demokrati, til et smålig og partipolitisk utspill på vegne av Frp - det gjør meg helt matt.

- Mener du det er feil å si at de allierte også førte en kamp mot kommunismen?

- Det er selvfølgelig en diskusjon, men kampen for Norges frihet og demokrati har aldri vært en kamp mot kommunismen. Kommunistene i dette landet har forsvart Norge, og Norge ble frigjort med hjelp fra Sovjetunionen under krigen. Det er realitetene.

- Dessuten: Hvem var det som meldte Norge inn i NATO? Det var Ap under Einar Gerhardsen og Haakon Lie. De var begge sosialister og dessuten ekskommunister, sier Kristjansson.

PS: Lillehammers ordfører Espen Granberg fra Arbeiderpartiet var selv blant tilhørerne til talen og en som lot seg provosere.

- Jeg synes det er veldig trist på en slik dag, sier Granberg til Gudbrandsdølen Dagningen og tilføyer at han fant det «utidig av regjeringens representant å bruke 8. mai til å forfekte partisyn».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer