Tordner:

- Spytter på lærerne

Lærere over hele landet reagerer på at de får ansvaret for at barn og unge sliter både psykisk og fysisk under den pågående lærerstreiken. - Yrkesstoltheten vår er i ferd med å forsvinne, mener en lærer.

REAGERER: Forfatter og tidligere lærer Guro Jabulisile Sibeko mener lærerne ikke kan få skylden for at barn unge opplever en tøffere hverdag under den pågående lærerstreiken. Foto: Siv Dolmen
REAGERER: Forfatter og tidligere lærer Guro Jabulisile Sibeko mener lærerne ikke kan få skylden for at barn unge opplever en tøffere hverdag under den pågående lærerstreiken. Foto: Siv Dolmen Vis mer
Publisert

«Kjære journalister. Det er ikke lærerstreiken som går ut over liv og helse. Det er ingenting i veien for at kommunen kan holde fritidsklubbene åpne hele døgnet under streiken, vgs-elever kan få ansvaret for å være vertskap for usk-elever, nye åttendeklassinger kan bli så godt kjent med medelevene sine som de aldri har blitt før.

Guro Jabulisile Sibeko har sett seg lei av at lærere blir ansvarliggjort for at flere barn og unge nå opplever en krevende hverdag som følge av den pågående lærerstreiken - den lengste lærerstreiken vi har hatt i Norge.

I innlegget publisert på Facebook, retter hun også en pekefinger mot mediene, som hun mener er for ensidige i dekningen.

- Jeg synes mediedekningen har vært veldig laber, og ensidig rettet mot at lærerne må avslutte streiken fordi det er fælt for elevene. Jeg er enig i at det er fælt for elevene og at streiken må avsluttes, men jeg mener at det er KS som må ta ansvaret for at det er fælt for elevene, ikke lærerne, sier Jabulisile Sibeko til Dagbladet.

Sibeko er tidligere lærer og jobber nå som forfatter og foredragsholder. For tiden reiser hun land og strand rundt og holder SLAM! foredrag i regi av Den kulturelle skolesekken (DKS) rundt om på skoler i hele landet.

- Beveger seg ikke en millimeter

Innlegget har skapt stort engasjement på Facebook, og har i skrivende stund blitt delt over sju tusen ganger.

- Føler du at du har truffet en nerve hos folk?

- Det ser ut som at både elever, lærere og foreldre mener at det er KS sitt ansvar å få slutt på denne streiken. Det mener jeg ikke har kommet godt nok fram i mediedekningen.

Forfatteren er sterkt kritisk til måten KS (kommunesektorens interesseorganisasjon) har opptrådt på så langt i streiken.

- KS er ikke villig til å gå lærerne i møte. De beveger seg ikke en millimeter. Det er kommunene (KS) som står ansvarlig for barn og unges fysiske og psykiske helse. Det er ikke lærernes ansvar.

- Hva mener du KS bør gjøre?

- De bør lete i skapet etter anstendigheten sin. Lønnstilbudet deres til lærerne er hårreisende. Det er hårreisende å forlange at en yrkesgruppe, som i to år har måttet gå på jobb i en pandemi, skal gå på en mindrelønnsutvikling på sjuende året på rad. De spytter på lærerne og yrket deres.

KS har blitt forelagt kritikken fra Jabulisile Sibeko. Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, mener det ikke medfører riktighet at de ikke har beveget seg en millimeter, slik Sibeko hevder:

- KS la fram et konkret forslag til løsning som burde kunne løst streiken, slik at 150.000 streikerammede elever kunne kommet tilbake til skolen. Vi har kommet lærerorganisasjonenes krav i møte så langt det er mulig, sier Gangsø til Dagbladet.

Les KS' svar i sin helhet lenger ned i saken.

FRUSTRERT: Trudy Batchelor mener lærerne ikke blir hørt. Foto: Privat
FRUSTRERT: Trudy Batchelor mener lærerne ikke blir hørt. Foto: Privat Vis mer

Får støtte

Trudy Batchelor er en av de over sju tusen som har delt innlegget til Sibeko. Hun er inne i sitt 23 år som lærer, og jobber for tida på Sandefjord videregående skole. Hun stiller seg fullt og helt bak innlegget til Jabulisile Sibeko.

- Istedenfor å fokusere på at vi opplever en lærerflukt, så er fokuset på barn og unges psykiske helse. Hvor var den bekymringen under pandemien? Hvor er støtteapparatet til de elevene som sliter? Det er mer hausset opp nå enn det det var under pandemien, sier Batchelor til Dagbladet, før hun fortsetter:

- Jeg blir frustrert over at vi ikke blir hørt og at folk ikke forstår hva vi streiker for. Fokuset er hele tiden på at vi ikke burde streike fordi det går utover barn og unge.

Batchelor mener det er synd at ikke alle deler det samme engasjementet for årsaken til streiken som det lærerne nå viser.

- Vi har en yrkesstolthet, men den er i ferd med å forsvinne.

ARBEIDSLIVSDIREKTØR: Tor Arne Gangsø. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ARBEIDSLIVSDIREKTØR: Tor Arne Gangsø. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Ikke riktig

Arbeidslivsdirektør Gangsø sier det ikke er riktig at lærerne har kommet dårligere ut av lønnsoppgjørene de siste seks åra.

- Det er ikke riktig at lærere har kommet dårligere ut alle de seks siste åra. De har kommet godt ut noen år, mens andre har kommet godt ut i andre år. Det viser kommunesektorens egne tall, som alle parter er enig om, sier han, og fortsetter:

- Lærere med lang utdanning har fått størst kronetillegg i alle disse åra, og er blant de høyest lønnede gruppene i kommunesektoren. De fleste lektorer med lengst utdanning og ansiennitet vil med dette lønnsoppgjøret få en årslønn over 700.000 kroner.

Men:

- KS har et lite handlingsrom fordi vi ble enige med alle andre parter i juni om hvordan den økonomiske kaka skal fordeles. Da er det veldig vanskelig å gi mer til lærerorganisasjonene som velger å streike etterpå, fordi det gir alle de andre rett til nye forhandlinger. Utdanningsforbundet ønsker også å starte neste års lønnsoppgjør på forskudd, uten at de andre organisasjonene får være med. Det går ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer