Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Srebrenica-offiserr tiltalt for folkemord

Ektefeller ble skilt fra hverandre og barn ble tatt fra foreldre. Alle ble drept. Nå er tre offiserer tiltalt for Srebrenica-massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot tre serbiske offiserer som spilte en viktig rolle i Srebrenica-massakrene i Bosnia i 1995, kan gi ny innsikt i tankegangen bak og planleggingen av massakrene.

Rettssaken mot de tre offiserene Vidoje Blagojevic, Dragan Obrenovic og Dragan Jokic begynte onsdag ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Blagojevic og Obrenovic kommanderte hver sin styrke, Bratunac-brigaden og Zvornik-brigaden, under erobringen av Srebrenica og utførelsen av massakren, mens Jokic var sjef for ingeniørkorpset i en av styrkene. Blagojevic og Obrenovic er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser, mens Jokic er tiltalt for krigsforbrytelser.

Ny kunnskap

Rettssaken kan føre til dramatisk ny kunnskap om planleggingen av de systematiske massakrene på minst 7.000 bosnisk-muslimske menn og gutter i løpet av få dager, den verste krigsforbrytelse i Europa siden annen verdenskrig.

Mens de tre tiltalte i saken som åpnet onsdag har erklært seg ikke skyldig, har en opprinnelig fjerde tiltalt sagt seg skyldig på ett punkt i tiltalen. Denne fjerde tiltalte, Momir Nikolic, har også lovet å vitne mot de tre andre.

Nikolic var nestsjef for sikkerhet og etterretning i den ene av de to brigadene hvis sjefer står tiltalt. Han var derfor trolig godt informert om hvilke planer som forelå og hvilke beslutninger som ble tatt forut for og under massakrene som rystet hele den vestlige verden.

Nikolic er den første bosnisk-serbiske offiseren som har sagt seg villig til å vitne for FNs Jugoslavia-domstol, og det ventes at hans forklaring vil spille en avgjørende rolle for de tre tiltalte og 12 andre serbiske offiserer som er tiltalt i forbindelse med Srebrenica.

Aktor i saken, Peter McCloskey, opplyste i innledningsforedraget onsdag at flere bosnisk-serbiske offiserer og soldater som deltok i massakrene vil bli ført som vitner.

- Avgjørende rolle

- De tiltalte og deres soldater var absolutt avgjørende for drapsoperasjonen. Ingen av dem hadde karakterstyrke eller det nødvendige mot til å si nei og forlate stedet, sa aktor McCloskey i sitt innledningsforedrag.

- Menn ble skilt fra sine koner, barn og familier. Deres identifikasjonspapirer og eiendeler ble tatt og samlet i hauger. Det var klart at ingen hadde andre intensjoner med disse menneskene enn å drepe dem, tilføyde han.

Nestkommanderende for Srebrenica-massakren, general Radislav Krstic, ble for to år siden funnet skyldig i folkemord og dømt til 46 års fengsel. De tiltalte i saken som åpnet onsdag risikerer inntil livsvarig fengsel om de blir funnet skyldige.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media