Sri Lanka: - Respekterer våpenhvilen

Lederne for de tamilske LTTE-opprørerne vil opprettholde våpenhvilen på Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les om det politiske maktspillet på Sri Lanka


 • Bakgrunn for konflikten

  Uttalelsene kom da de norske utsendingene, statssekretær Vidar Helgesen og spesialrådgiver Erik Solheim, torsdag møtte de såkalte tamiltigrenes øverste leder, Velupillai Prabhakaran.

  - Våre løfter om å overholde våpenhvilen og fortsette fredsprosessen og forhandlingene står fast, skal Prabhakaran ha sagt til Helgesen og Solheim under samtaler i den LTTE-kontrollerte byen Kilinochchi nord på Sri Lanka.

  Garantier


  Men Prabhakaran skal også ha bedt nordmennene om garantier for at våpenhvilen blir respektert fra regjeringshærens side, til tross for den politiske krisen i Colombo.

  - Vår nasjonale leder uttrykte bekymring over maktkampen i Colombo som destabiliserer hele fredsprosessen, sa leder for LTTEs politiske gren, S.P. Tamilselvan, til journalister etter det timelange møtet.

  - Han sa til nordmennene at det bør være politisk stabilitet i Colombo for at fredsforhandlingene kan fortsette. Vi ønsker ikke krig, tilføyde Tamilselvan.

  Helgesen og Solheim reiste til Kilinochchi med helikopter og ble i stor fart brakt videre til et hemmelig møtested for samtaler med Prabhakaran. Han er LTTEs nærmest enerådige leder og har ikke vært ute av det LTTE-kontrollerte området nordøst på Sri Lanka på mange år.

  Nye møter


  Helgesen og Solheim kom til Sri Lanka mandag kveld og møtte tirsdag og onsdag både statsminister Ranil Wickremesinghe og president Chandrika Kumaratunga. De to skulle etter planen også møte både statsministeren og presidenten etter at de kom tilbake til Colombo senere torsdag.

  De to srilankiske lederne er bitre politiske motstandere, og presidenten kastet for ni dager siden landet ut i en politisk krise som de fleste observatører regner som et forsøk på å få mer makt. Hun avsatte tre statsråder og suspenderte nasjonalforsamlingen.

  I et møte med Helgsen og Solheim onsdag avviste presidenten å overta styringen med fredsprosessen som hun har rettet gjentatt kritikk mot.

  (NTB-Reuters-AFP)