HENRETTES: Videobildene, som angivelig viser sri lankiske soldater som henretter tamilopprørere i krigens avsluttende fase, skal ifølge FN være ekte. Foto: AFP / JOURNALISTS FOR DEMOCRACY IN SRI LANKA / SCANPIX
HENRETTES: Videobildene, som angivelig viser sri lankiske soldater som henretter tamilopprørere i krigens avsluttende fase, skal ifølge FN være ekte. Foto: AFP / JOURNALISTS FOR DEMOCRACY IN SRI LANKA / SCANPIXVis mer

Sri Lanka anklager FN for heksejakt

Bakgrunnen er et videoopptak som skal vise srilankiske soldater som henretter fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sri Lanka anklager FN for å drive heksejakt mot landet for å få dets ledere stilt for en krigsforbryterdomstol. Bakgrunnen er et videoopptak som skal vise srilankiske soldater som henretter fanger.

FNs menneskerettsutsending Philip Alston sa torsdag at videoen er ekte, og ba regjeringen i Colombo godta en uavhengig gransking. Men fredag slo regjeringen voldsomt tilbake mot Alston.

- Philip Alston er ute på et personlig korstog for å tvinge fram en internasjonal gransking med brodd mot Sri Lanka. Vi motsetter oss metodene han bruker, han skulle ha kommet til oss med opplysningene sine først, sa en talsmann for regjeringen.

Talsmannen, minister for menneskerettigheter Mahinda Samarasinghe, tilføyde at han og hans kolleger er overbevist om at opptaket er manipulert. - Så langt vi kan se, er denne videoen ikke ekte, framholdt han.

Videoen skal stamme fra sluttfasen av den srilankiske regjeringshærens offensiv mot den tamilske LTTE-geriljaen i fjor. Ifølge Philip Alston har tre uavhengige eksperter fra USA konkludert med at opptaket er ekte.

(NTB)