Sri Lanka feirer seieren over Tamiltigrene

Erklærer 20. mai som nasjonal helligdag.

FEIRING I GATENE: Store folkemengder i gatene i Colombo feirer at regjeringen har nedkjempet Tamiltigrene. Foto: Roslan Rahman/Scanpix
FEIRING I GATENE: Store folkemengder i gatene i Colombo feirer at regjeringen har nedkjempet Tamiltigrene. Foto: Roslan Rahman/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Myndighetene på Sri Lanka feiret seieren over Tamiltigrene med å erklære onsdag som nasjonal helligdag. Samtidig leter militæret etter våpen samt døde og levende geriljasoldater.

Hundrevis av regjeringssoldater er sendt til Muliyawaikal-området nordøst på Sri Lanka, opplyser srilankiske forsvarskilder. Det var i dette området at liket av LTTE-geriljaens øverste leder, Velupillai Prabhakaran, ble funnet etter det endelige slaget mandag.

- Styrkene utfører oppryddingsoperasjoner, sier forsvarstalsmann Lakshman Hulugalle, mens stadig flere døde geriljasoldater ble samlet sammen for å bli identifisert.

Åtte geriljasoldater på flukt ble onsdag skutt og drept.

Familiens skjebne ukjent

Over 400 geriljasoldater er funnet i området der de siste kampene sto, og mange av dem er kvinner, ifølge myndighetene.

Prabhakarans eldste sønn, Charles Anthony, er blant dem som er funnet. Men ifølge en militærtalsmann er det ingen informasjon om hva som har hendt med geriljalederens kone, Madiwadani, og de to andre barna.

- Arbeidet med å identifisere døde LTTE-medlemmer pågår for fullt, og det gjenstår å se om nære slektninger til Prabhakaran er blant de døde, sier talsmannen.

Myndighetene på Sri Lanka feiret slutten på flere tiårs blodig borgerkrig med å gjøre onsdag til en nasjonal helligdag. I hovedstaden Colombo feiret oppstemte singalesere. Men sikkerhetsoppbudet i byen er stort på grunn av frykt for hevnangrep.

Krigsforbrytelser LTTE-opprørernes væpnede kamp for selvstyre på Sri Lanka kostet opptil 100.000 menneskeliv, konstaterer FN.
— Vi anslår at mellom 80.000 og 100.000 mennesker mistet livet i løpet av de 27 årene konflikten pågikk, sier en talskvinne for FNs nødhjelpskoordinator.

Regjeringshærens triumf over Tamiltigrene kostet svært mange sivile liv, mener FN, og peker på at regjeringsstrykene gjentatte ganger bombet områder der sivile oppholdt seg. FN kritiserer også Tamiltigrene for å bruke sivilbefolkningen som levende skjold.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon reiser til Sri Lanka om få dager, og han lover at alle anklager om krigsforbrytelser vil bli «grundig etterforsket».

Tamiler i utlandet fortviler over at LTTE er knust, men lover at kampen om en selvstendig tamilsk stat vil fortsette.

- Det er en fortvilt situasjon. Men dette er ikke tiden for å sette seg ned og gråte, vi må reise oss opp, sier David Poopalapillai, talsmann for den kanadiske tamilske kongressen.

(NTB)

 


HELLIGDAG: Myndighetene i Sri Lankan har erklært dagen i dag som nasjonal helligdag etter det de anser som en seier i krigen mot Tamiltigrene. Foto: Scanpix
HELLIGDAG: Myndighetene i Sri Lankan har erklært dagen i dag som nasjonal helligdag etter det de anser som en seier i krigen mot Tamiltigrene. Foto: Scanpix Vis mer