- Sri Lanka har holdt verden for narr

FN-resolusjon vil stoppe tomme løfter og forsikringer om å undersøke tidligere overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sri Lanka har for første gang siden borgerkrigen fått en FN-resolusjon mot seg. På høy tid, mener norsk advokat og menneskerettsforkjemper.

- Med vedtaket har man brutt med en historikk hvor Sri Lanka har sluppet unna verdenssamfunnets søkelys ved å gi tomme løfter og forsikringer om å undersøke overgrep, sier visegeneralsekretær Jan Borgen i International Commission of Jurists (ICJ) i Genève til NTB.

Han mener at overgrepene på Sri Lanka har kunnet fortsette etter at krigen mot Tamiltigrene tok slutt for tre år siden, og uten at overgriperne har risikert å bli straffet. Nå håper han på en endring.

Resolusjonen ble vedtatt i FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) torsdag, med 24 mot 15 stemmer. Åtte land avsto fra å stemme.

Må granske I resolusjonen blir Sri Lanka bedt om å gjøre troverdige forsøk på å granske anklager om at det ble begått menneskerettighetsbrudd under borgerkrigen, som endte med en blodig offensiv for tre år siden der titusener av mennesker ble drept.

Landet blir også bedt om å gjøre mer for å skape forsoning med landets tamilske minoritet.

Jan Borgen mener at Sri Lanka nærmest har holdt verden for narr når landet gang på gang har lovet å undersøke anklager om at regjeringsstyrker brøt menneskerettighetene under krigen, men uten at noe reelt har skjedd. Med resolusjonen er Sri Lankas menneskerettighetssituasjon tilbake på den internasjonale dagsordenen, fremholder han.

Rettsprosess? På sikt ønsker ICJ at det også iverksettes en internasjonal etterforskning av hva som skjedde da militæret satte inn den siste og avgjørende offensiven mot Tamiltigrene for tre år siden.

- Resolusjonen er bare et første skritt i et oppgjør med fortiden og spesielt siste fase av krigen, sier Borgen, som viser til at et ekspertpanel fra FN har anbefalt at det etableres en «internasjonal mekanisme» for å håndtere krigens etterspill.

Resolusjonsforslaget ble fremmet av USA og har bred støtte i vestlige land, også Norge. India var også blant landene som stemte for resolusjonen, noe som innebærer et oppsiktsvekkende linjeskifte når det gjelder Indias holdning til Sri Lanka.

Overvåket? ICJ er en av flere frivillige organisasjonene som har jobbet aktivt for resolusjonen under UNHRCs årlige sesjon i Genève. Under møtene har flere menneskerettsaktivister følt seg utsatt for ubehagelig overvåking ved at de skal ha blitt fotografert av personer som tilsynelatende tilhører den srilankiske delegasjonen.

- Fotograferingen ble gjort på en svært åpenlys måte, og vi følte det svært ubehagelig, sier en aktivist til nyhetsbyrået AFP.

Fotograferingen er klaget inn til presidentskapet i FNs menneskerettighetsråd, der en talsmann bekrefter at det er iverksatt en undersøkelse.

Avviser Sri Lankas ambassadør i Oslo, Rodney Perera, avviser kategorisk at medlemmer av den srilankiske delegasjonen har fotografert aktivister.

- Dette gir ingen mening. Vi har ikke noe behov for å ta bilder av møtedeltakere i Genève, sier han til NTB.

Han avviser samtidig å kommentere anklagene om at Sri Lanka ikke har gjort noe reelt for å undersøke anklager om menneskerettighetsbrudd og brutt sine løfter til verdenssamfunnet.

(NTB)