Sri Lanka: Nytt slag mot fredsforhandlingene

Colombo (NTB-AFP): Fredsforhandlingene i Sri Lanka, med Norge som mekler, har fått et nytt slag i ansiktet, etter at De tamilske tigrene stilte klare betingelser overfor den norske ambassadøren i Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tamiltigrene krever våpenhvile og opphevelse av forbudet mot organisasjonen før det blir aktuelt med fredsforhandlinger. Kravene ble framsatt da Norges ambassadør Jon Westborg krysset frontlinja i Sri Lanka fredag og besøkte en av separatistorganisasjonen LTTEs hovedbaser Wanni i helgen.

De tamilske tigrene gjorde det klart overfor Westborg at de ikke vil sette seg til forhandlingsbordet som en ulovlig organisasjon.

Den tamilske separatistbevegelsen gjentok også betingelsen om lettelser i de økonomiske sanksjonene mot dem.

Det fortalte Jon Westborg til srilankiske myndigheter og diplomater da han returnerte til hovedstaden Colombo lørdag.

Sri Lankas myndigheter lettet på den økonomiske blokaden av de tamilskkontrollerte områdene i uken som gikk, men De tamilske tigrene fortalte den norske ambassadøren at lettelsene ikke var tilstrekkelige.

Møtte LTTEs politiske gren

Det ble tidligere meldt at Westborg møtte Tigrenes leder, Velupillai Prabhakaran, men dette ble senere dementert. Derimot møtte han sjefen for LTTEs politiske gren, Thamil Chelvam, som satte fram kravene om at regjeringen skal innføre våpenhvile som svar på den ensidige våpenhvilen til tamilene, og at forbudet mot organisasjonen oppheves.

Ifølge LTTE skal ambassadøren ha gått med på å drøfte kravene med Sri Lankas regjering.

I november møtte spesialutsending Erik Solheim Prabhakaran i jungelen nord i landet, og deretter ble det arrangert en rekke møter mellom Solheim, regjeringen og LTTE.

LTTE, eller Tamiltigrene som de også kaller seg, kjemper for en egen stat for det tamilske mindretallet i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka.

NTB