Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sri Lanka vil slippe ut titusenvis av tamiler ut av leirer

1. desember, opplyser srilankiske myndigheter.

FRI: FNs humanitære sjef, John Holmes, snakker med en tamilsk kvinne som har blitt sluppet ut av en interneringsleir for tamiler på Sri Lanka. Myndighetene i landet lover at alle de 136.000 tamilene som fortsatt er innesperret etter borgerkrigen i vår, skal få slippe ut 1. desember. Foto: Scanpix
FRI: FNs humanitære sjef, John Holmes, snakker med en tamilsk kvinne som har blitt sluppet ut av en interneringsleir for tamiler på Sri Lanka. Myndighetene i landet lover at alle de 136.000 tamilene som fortsatt er innesperret etter borgerkrigen i vår, skal få slippe ut 1. desember. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Etter lange og harde kamper knuste regjeringsstyrkene i vår den tamilske LTTE-geriljaen, som i flere tiår kjempet for en selvstendig tamilsk stat på øya.

Om lag 280.000 tamiler som flyktet fra de blodige kampene, ble tatt og plassert i interneringsleire. Hensikten var å luke ut LTTE-soldater som hadde gjemt seg blant flyktningene.

Få journalister og hjelpearbeidere har fått slippe inn i leirene, der det meldes om forferdelige forhold.

Halvparten ute

I løpet av høsten har om lag halvparten av flyktningene blitt sluppet ut av leirene. Men fortsatt sitter 136.000 mennesker innesperret, ifølge myndighetene.

Lørdag sa Basil Rajapakse, rådgiver og bror til president Mahinda Rajapakse, at alle de gjenværende internerte tamilene vil bli sluppet fri 1. desember.

FN har flere ganger oppfordret regjeringen på Sri Lanka om å la tamilene få reise hjem. Selv om denne oppfordringen nå ser ut til å bli en realitet, krever FN at regjeringen må gjøre mer for å hjelpe flyktningene.

Miner

I den tidligere krigssonen ligger det anslagsvis 1,5 millioner miner som må ryddes, og den ødelagte infrastrukturen må bygges opp igjen.

- Det vil finnes områder der mineryddingen ikke er ferdig. Vi er urolig for hva som vil hende med folk som ikke kan vende tilbake til sine landsbyer, sa FNs humanitære sjef, John Holmes, da han besøkte Sri Lanka tidligere denne uken.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media