- Sri Lankas regjeringshær rykker fram

Srilankiske soldater skal ha forsert enda en av LTTEs forsvarslinjer på den smale kyststripen.

DRAMATISK: Bildet er levert av LTTE-støttespillere, og viser angivelig dramaet og flyktende sivile under beskytning fra Sri Lankiske regjeringsstyrker. AFP PHOTO/HO/TAMILNET/SCANPIX
DRAMATISK: Bildet er levert av LTTE-støttespillere, og viser angivelig dramaet og flyktende sivile under beskytning fra Sri Lankiske regjeringsstyrker. AFP PHOTO/HO/TAMILNET/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Srilankiske soldater skal ha forsert enda en av LTTEs forsvarslinjer på den smale kyststripen der den tamilske geriljaen fortsatt holder stand mot regjeringshæren.

Samtidig melder Røde Kors om harde kamper i nærheten av en medisinsk mottaksstasjon innenfor den LTTE-kontrollerte sonen. Både pasienters og helsearbeideres liv er i stor fare, ifølge en kunngjøring fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

- Dette hindrer evakueringen av sårede sivile og deres familier, sier ICRCs representant i Sør-Asia, Jacques de Maio.

Landminer

Sri Lankas forsvarsdepartement har i flere uker varslet at krigen mot LTTE, eller Tamiltigrene, snart er over. Men det har vist seg svært vanskelig å ta kontroll over området der geriljaen befinner seg sammen med opptil 50.000 sivile.

Rundt området som nå er erobret, skal LTTE ha bygd en stor leirvoll. De skal også ha lagt ut landminer, og flere soldater ble «lettere skadd» under fremrykkingen, ifølge departementet.

I kunngjøringen fredag heter det også at Tamiltigrene har etterlatt seg lik på slagmarken, men det oppgis ikke hvor mange.

Rask avslutning

Ifølge regjeringen har LTTE nå kontroll over et område som er mindre enn 5 kvadratkilometer nordøst på øya, og Sri Lankas president Mahinda Rajapakse sa torsdag at krigen nærmer seg en rask avslutning.

LTTE har kjempet for et selvstyrt tamilsk område helt siden 1970-tallet, men borgerkrigen skjøt først fart på begynnelsen av 1980-tallet.

Norske diplomater var for få år siden med på å fremforhandle en våpenhvile mellom partene, men denne brøt sammen i januar 2008. Da kontrollerte Tamiltigrene mesteparten av nordområdene på øya der de hadde etablert en tamilsk ministat med en egen administrasjon.

(NTB)