Sri Lankas regjeringshær tar strategisk by

Regjeringshæren på Sri Lanka hevder å ha tatt kontroll over hele vestkysten av øystaten etter å ha erobret en strategisk viktig by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse oppfordrer etter erobringen den tamilske separatistbevegelsen LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam, Tamiltigrene) til å overgi seg.

- Våre styrker har vunnet en betydelig seier. Jeg oppfordrer LTTEs leder Velupillai Prabhakaran til å overgi seg og forhandle, sa presidenten i en tale til nasjonen lørdag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Siden 1993

Byen Pooneryn er erobret av regjeringshæren, ifølge en talsmann for regjeringshæren. Den tamilske separatistbevegelsen LTTE har hatt kontroll med området siden 1993, og bevegelsen har holdt regjeringshæren unna ved hjelp av artilleri.

- Vi har tatt fullstendig kontroll med Pooneryn, sier brigader Udaya Nanayakkara, talsmann for regjeringshæren.

Det forelå ikke umiddelbart noen reaksjon fra LTTE.

Landevei til Jaffna

Ifølge Nanayakkara betyr kontrollen med Pooneryn at regjeringsstyrkene nå vil ha tilgang til den hittil så isolerte Jaffna-halvøya helt nord på Sri Lanka. Det er landeveisforbindelse også midt i landet, men denne går gjennom LTTE-kontrollert område.

Siden 2006 har det regjeringskontrollerte området på Jaffna-halvøya bare vært tilgjengelig med fly og båt.

Erobringen av Pooneryn betyr også at LTTE mister adgangen til vestkysten, og heller ikke vil kunne angripe regjeringsstyrker på Jaffna-halvøya med artilleri.

Harde kamper

Pooneryn har lenge vært et senter for smugling av mange slags varer til LTTE fra den indiske delstaten Tamil Nadu. Regjeringen i Colombo sier LTTE har smuglet våpen, ammunisjon og sprengstoff via byen.

Sri Lankas forsvarsdepartement sa at regjeringsstyrkene hadde møtt hard motstand da de kjempet seg gjennom områdene sør for Pooneryn i løpet av natt til lørdag.

Men regjeringshæren fant ikke en eneste kanon i området, og talsmannen antok at LTTE hadde tatt de tunge våpnene med seg.

Forsvarsanalytikeren Iqbal Athas i Colombo sier Tamiltigrene mister den beste tilgangen til sine hemmelige baser i den indiske delstaten Tamil Nadu, og at de nå satser alt de har på å forsvare hovedkvarteret i byen Kilinochchi.

(©NTB)