Sri Lankas utenriksminister drept

Politiet og det militære har sperret av alle inn- og utkjørsler til hovedstaden Colombo, og leter etter gjerningsmennene med helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lakshman Kadirgamar, som har ledet arbeidet mot landets separatistorganisasjon, de tamilske tigrene(LTTE), ble skutt i hodet av en snikskytter etter en svømmetur utenfor hjemmet sitt fredag ettermiddag.

Ifølge AP ble 73-åringen fraktet til det nasjonale sykehuset i hovedstaden, Colombo, hvor et legeteam på 15 personer arbeidet i over en time for å redde utenriksministerens liv. Til slutt måtte de gi tapt.

Lørdag morgen erklærte president Chandrika Kumaratunga unntakstilstand i Sri Lanka på ubestemt tid. På denne måten har sikkerhetsstyrkene rett til å arrestere folk på mistanke og holde dem fengslet.

Mistenker LTTE

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for attentatet, men talsmann for Sri Lankas militærvesen, Daya Ratnayake, forteller ifølge AP at politiet den siste uken har arrestert to tamilske menn som har tatt videoopptak av området omkring Kadirgamars tungt bevoktede hjem.

- Vi har grunn til å tro at han ble drept av de tamilske tigrene. Han var under konstant trussel, sier talsmannen.

Politiet og det militære har satt igang en massiv aksjon etter gjerningsmennene. Området omkring utenriksministerens hjem er sperret av, og det er kontroller ved alle hovedstadens inn- og utkjørsler.

Ifølge en kilde i militæret er også militærhelikoptere og en dør-til-døraksjon virkemidler myndighetene bruker i håp om å fange gjerningsmennene.

Kofi Annan fordømmer
FNs generalsekretær Kofi Annan uttrykker sjokk og sorg over drapet og fordømmer handlingen.

- Sri Lanka har mistet en dypt respektert tjenestemann, som var dedikert til fred og nasjonalt samhold. Generalsekretæren håper denne tragedien vil vekke engasjementet til folket i Sri Lanka for å oppnå langsiktig fred i landet, sier FNs talsperson Stephane Dujarric, ifølge AP.

POLITISPERRE: En Sri Lankisk politimann undersjøker kjøretøyer som forlater hovedstaden Colombo, etter at utenriksminister Lakshman Kadirgamar fredag ettermiddag ble funnet død utenfor hjemmet sitt. Foto: REUTERS/Anuruddha Lokuhapuarachchi