SS-«Knut» ble kaptein i det norske Forsvaret

En tidligere soldat fra Waffen-SS greide etter krigen å gjøre karriere i Forsvaret. Mange frontkjempere ble HV-soldater.

NORSKE I SS: Frivillige under stram oppstilling. 10 år etter at de fikk dommene sine, ble mange beordret til HV-tjeneste. Foto: Geir Brendens arkiv
NORSKE I SS: Frivillige under stram oppstilling. 10 år etter at de fikk dommene sine, ble mange beordret til HV-tjeneste. Foto: Geir Brendens arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): I boka «Nordmenn i krig 1850-2019» forteller Knut Flovik Thoresen historien om en gutt fra Østlandet som i 1943 meldte seg frivillig til Waffen-SS. 16-åringen kom til rekruttskole i Tyskland og ble forlagt til Finland.

Da tyskerne høsten 1944 ble jaget ut av Finland og inn i Nord-Norge, deltok han under hele tilbaketoget. Sommeren 1945 meldte han seg for politiet, etter å ha ligget noen uker i dekning hos en tysk avdeling på Rygge.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer