Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SS-mann på 83 begjæres utlevert

For drap på redaktør i 1943.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 83 år gamle tidligere SS-mannen Søren Kam blir nå formelt begjært utlevert fra Tyskland til Danmark. En dansk domstol bestemte fredag at Kam skal varetektsfengslet når og hvis han kommer til landet.

Dommer Bodil Wingaard i Lyngby utenfor København fant at det foreligger begrunnet mistanke mot Kam i forbindelse med et drap på en redaktør under annen verdenskrig. Kam er imidlertid ikke mistenkt for å ha begått selve drapshandlingen på redaktør Carl Henrik Clemmensen i Lyngby 30. august 1943.

Kam har innrømmet at han og SS-kameraten Knud Flemming Helweg-Larsen skjøt mot Clemmensen, skrev nyhetsbyrået Ritzau og avisen Politiken fredag. Helweg-Larsen ble etter krigen dømt til døden og henrettet for drapet, mens Søren Kam flyttet til Tyskland.

John Petersen, som er oppnevnt som forsvarer for Kam, er usikker på om hans klient vil komme til Danmark.

- Han føler seg ikke riktig velkommen her, sa Petersen ifølge Ritzau fredag.

Kjennelsen i Lyngby betyr imidlertid at tyske myndigheter må utlevere Kam i henhold til gjeldende EU-regler. Saken har vakt ny debatt i Danmark, etter at regissøren Sauren Fauli har brukt drapet på Clemmensen som tema for sin nye film «Min morfars moder».

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media