S/S Norway for giftig til å hugges opp

Var en gang en skjønnhet på verdenshavene. Nå er hun en giftholk som ingen vil ta imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bangladesh skulle bli siste spiker i det stolte skipets likkiste. Men det fattige landet i Asia nektet å ta imot fartøyet for opphugging, skriver Stavanger Aftenblad.

S/S Norway var en sensasjon da det ble bygd i 1960. Den franske presidentfruen døpte skipet S/S France. I 1979 overtok det norske Kloster-rederiet skipet.

I noen år var S/S Norway verdens største passasjerskip, 315.6 meter langt og med plass til 2565 passasjerer og et mannskap på 800. Å seile med S/S Norway var en begivenhet, det ga status og posisjon. Verdens vakreste skip, mente mange. I havnene var det mange beundrende blikk når kjempen anløp.


Eksplosjon drepte åtte

Men tidens tann tærer også på et nærmest myteomspunnet cruiseskip. Nye skip overtok tronen som størst, dyrest og vakrest. S/S Norway havnet i skyggen, der trivdes hun ikke.

Og i 2003 skjedde det en fatal eksplosjon som tok livet av åtte av mannskapet på S/S Norway. Hun lå da ved kai i Miami i Florida.

Eieren trodde på et nytt liv for den gamle damen, og S/S Norway ble slept til Bremerhaven i Tyskland. Men det ble for kostbart å ruste opp skipet til planlagt cruisetrafikk i USA.

Neste havn ble Malaysia, og løse planer om å åpne hotell og kasino i skipet. Det gikk også i vasken, og for kort tid siden ble den gamle skjønnhet kjøpt av skipshoggere for 87 millioner kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

Foto: Scanpix/Reuters
Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Søker en kirkegård

S/S Norway skal i dag stå på ei Greenpeace-liste over farlige skip. Greenpeace kjemper imot dumping av giftige skip i fattige land i Asia. S/S Norway skal være full av asbest og PCB, ifølge Greenpeace skal fartøye inneholde 1250 tonn med giftige og kreftfremkallende stoffer.

I asiatiske land skjer opphuggingen ofte uten at arbeidernes sikres mot farlige stoffer.

Ingen vet nå hvor S/S Norway ender sine dager. En avdanket stjerne søker en kirkegård, men ingen vil ta imot henne.